НОВИНИ

Съдът позволи на Камила Валиева да продължи участие в Пекин

Камила Валиева
bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 14.02.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният арбитражен съд (КАС) допусна руската фигуристка Камила Валиева до индивидуалната надпревара на Олимпийските игри в Пекин.

Жалбата на Международния кънки съюз, Световната антидопингова агенция и Международния олимпийски комитет за отмяна на решението на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е била отхвърлена.

РУСАДА позволи на състезателката да продължи участието си на Игрите след отборната надпревара, въпреки положителната допинг проба, дадена на 25 декември. Трите институции оспориха това решение, но КАС отхвърли жалбата.

Новината беше обявена чрез съобщение в сайта на КАС.

Камила Валиева ще може да участва в кратката програма на Игрите, която ще се проведе утре, 15 февруари, а волната е насрочена за 17 февруари.

"Въз основа на твърде ограничените факти по това дело и след разглеждане на съответните правни проблеми, съдът определи, че не трябва да се налага временно отстраняване на спортиста", се казва в решението на КАС.

Един от основните доводи в решението е свързан с казуса, че Камила Валиева е „защитено лице“, съгласно Световния антидопингов кодекс, тъй като е под 16 години. Правилата за тези спортисти са различни.

Тя все още подлежи на дисциплинарно наказание, но в доводите на съдиите е посочено, че отстраняването на фигуристката от Игрите би ѝ „причинило непоправима вреда при тези обстоятелства“.

Панелът на КАС също така подчертава, че има сериозни проблеми с ненавременното съобщаване на резултатите от допинг теста, извършен през декември 2021 г. Забраненото вещество е триметазидин. Тя е била информирана на 8 февруари след участието ѝ в отборната надпревара. Обичайно резултатите от "А" пробите излизат за 20 дни, а в случая е отнело почти месец и половина.

От КАС са взели под внимание "късното информиране" за положителния допинг тест, което "не е по нейна вина, а е станало след началото на Олимпийските игри".

Правните последици от положителния тест на Камила Валиева не са били разгледани от този тричленен състав. Това обаче ще се случи на по-късен етап.

Цели седем часа е продължило заседанието по делото. То се проведе онлайн в хотел в Пекин. Съдийският състав е тричленен с представители от САЩ, Италия и Словения - Джефри Бенц, Фабио Юдика и Весна Бергант Ракочевич.

Индивидуалната надпревара при жените започва утре с кратката програма, където ще видим и Александра Фейгин. Нашата представителка е с 15 стартов номер. Тя тренира в една група със състезателите на Русия, в това число и Камила Валиева, което води до сериозно напрежение около мантинелите в тренировъчната зала в Пекин. Това разкри Ина Лутай за БНТ.

Все още не ясно кога ще се проведе церемонията по награждаването в отборната надпревара по фигурно пързаляне, спечелена от Руския олимпийски комитет, както и дали призовата тройка ще се запази.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на блок в "Младост 1" се оплакват от системен тормоз от съсед
Жители на блок в "Младост 1" се оплакват от системен тормоз от съсед
Зоопарк предлага да кръстите хлебарка на бившата ви половинка
Зоопарк предлага да кръстите хлебарка на бившата ви половинка