НОВИНИ

Съдът в Смолян отхвърли жалбата за касиране на изборите в общината

съдът смолян отхвърли жалбата касиране изборите общината
bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 27.11.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Административният съд в Смолян отказа касиране на изборните резултати за кмет на община Смолян. Според съдия Игнат Колчев жалбата на загубилия балотажа Стефан Сабрутев е неоснователна.

След 4 дни в съдебната зала и още 4 дни разглеждане на доказателства председателят на Административния съд реши, че не са открити съществени нарушения на изборния процес. Допуснатите грешки и нарушения при преброяването в секционните комисии не са промеили окончателния резултат от вота, посочи съдията.

"След обстоен анализ на всички доказателства приех, че жалбата е неоснователна. За да се приеме една жалба, че е основателна, не трябва да има само допуснати нарушения в процеса на провеждане на изборите. На първо място тези нарушения трябва да са значими, трябва да са на съществени конституционни права на гражданите. С всичките тези корекции, които направихме в полза на единия, в полза на другия кандидат, разликата в броя на гласовете пак се получи 149, абсолютно същата с всичките отчетени грешки в преброяването", каза съдия Игнат Колчев.

Съдия Игнат Колчев преброи всички 12 955 бюлетини. Той поясни, че посочените в жалбата други нарушения не са били доказани пред съда. Решението по делото е 20 страници, на които са описани всички мотиви. Срокът за обжалване пред Върховния административен съд е 7 дни.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верона и Лече завършиха наравно в мач от 13-ия кръг в Серия А
Верона и Лече завършиха наравно в мач от 13-ия кръг в Серия А
Данило Дончич: Можехме да вземем трите точки
Данило Дончич: Можехме да вземем трите точки