НОВИНИ

Съдови хирурзи спасиха пациент с огромно разширение на аортата

съдови хирурзи спасиха пациент огромно разширение аортата
bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 17.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Животът на 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризми бе спасен посредством сложна хибридна операция, извършена от съдовите хирурзи на УМБАЛ "Света Екатерина", съобщиха от лечебното заведение.

Иванко постъпва в болницата в условия на спешност, с оплаквания от силна болка в областта на корема и ляво подребрие. Насочен е от друго лечебно заведение, където е извършен скенер и е установена голяма торакоабдоминална аневризма със задържано разкъсване в областта на коремната аорта, което е потенциално животозастрашаващо състояние.

Пациентът е с огромно разширение на аортата, което започва още от дъгата, намираща се в гръдния кош и продължава надолу към коремната аорта и илиачните съдове. Заболяването е комплексно и комплицирано, защото почти цялата аорта е поразена от аневризмална болест, а тази в областта на корема крие висок риск от разкъсване, което нерядко завършва фатално.

Екипът от специалисти в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хиругия на УМБАЛ "Света Екатерина" начело с проф. Валентин Говедарски подготвят пациента за ендопротезиране на аортата, което е най-щадящият метод, даващ възможност за бързо възстановяване, особено при пациенти с множество придружаващо заболявания. За ендопротезирането на целия участък на аортата в гръдната клетка и корема са необходими голям брой консумативи, като покритите стентграфтове, които се имплантират са съобразени с размера на аортата на пациента, за да може да обхване здравите ѝ сегменти и да покрие аневризмалните разширения.

Интервенцията се състои от три етапа, които са направени в 2 оперативни дни. В първия етап на операцията съдовите хирурзи в състав проф. Валентин Говедарски, д-р Елица Димитрова, д-р Димитър Борисов и д-р Димитър Чернев извършват дебранчинг на съдовете. Хирурзите взимат кръвотока от дясната сънна артерия, която няма да бъде покрита от стентграфта и го пренасят до лявата сънна артерия. След това взимат кръвоток и от лявата сънна артерия, правейки байпас към лявата ръка, като по този начин се изключва риска от исхемия на ръката след поставяне на стентграфта.

снимки: УМБАЛ "Света Екатерина"

В следващия етап на процедурата хирурзите извършват ендопротезирането и имплантират 6 стентграфта. Те разгъват стентграфтовете нагоре в торакалната аорта, в това число покриват лявата сънна и подключична артерия, кръвоснабдаващи съответно мозъка и лявата ръка, които вече са преместени към дясната сънна артерия, след което поставят абдоминалната аортна протеза. След хибридната интервенция, пациентът се възстановява с дълъг рехабилитационен процес. В момента Иванко е клинично здрав, възстановен, раздвижен до изправен стоеж и му предстои изписване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Иванова започна с убедителна победа на сингъл при девойките на турнир във Франция
Ива Иванова започна с убедителна победа на сингъл при девойките на турнир във Франция
Лия Каратанчева загуби в първия кръг на сингъл на турнира в Санта Маргерита ди Пула
Лия Каратанчева загуби в първия кръг на сингъл на турнира в Санта Маргерита ди Пула