НОВИНИ

Сълзотворен газ срещу протестиращите в Ливан

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:42, 10.08.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Поредна нощ на антиправителствени протести в Бейрут. Исканията са за оставка на правителството на премиера Хасан Диаб, както и независимо разследване на причините за мощния взрив в ливанската столица, при който загинаха близо 160 души, а 6000 бяха ранени.

Ливанската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в центъра на Бейрут. Преди това демонстранти успяха да пробият загражденията на улици, водещи към парламента, а на самия площад пред сградата лумна пожар. По-рано протестиращите успяха да нахлуят за кратко в сградите на две министерства.

В този контекст по инициатива на Франция се проведе онлайн донорска конференция, по време на която бяха събрани средства в подкрепа на Ливан. Страната ще получи над 250 милиона евро за спешни хуманитарни нужди след опустошителния взрив в столицата миналата седмица. Условието е в страната да бъдат проведени реформи.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Целта е да действаме бързо и ефективно, за да координираме помощта от наша страна и тя да стигне възможно най-скоро до ливанския народ.

А експлозията на пристанището в Бейрут, която отне десетки животи и нанесе мащабни разрушения, е отворила 43-метров кратер.

Силата на взрива се равнява на земетресение от 3.3 по скалата на Рихтер, твърдят експерти. Все още не е потвърдено какво е причинило запалването на 2750-те тона амониев нитрат на 4 август вечерта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 30 човека са се записали за участие в Лятната академия на проф. Минчо Минчев
Повече от 30 човека са се записали за участие в Лятната академия на проф. Минчо Минчев
Проф. Радостина Александрова: Доста обещаващо е лечението на Covid-19 с плазма
Проф. Радостина Александрова: Доста обещаващо е лечението на Covid-19 с плазма