НОВИНИ

Съмнение за лобизъм: В НС питат дали депутат от ИТН е в конфликт на интереси

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:32, 19.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
съмнение лобизъм питат дали депутат итн конфликт интереси
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съмнения за лобизъм преди изслушването на служебния енергиен министър Андрей Живков доведоха до спор в парламента.

Депутати от БСП и ГЕРБ-СДС се усъмниха, че народният представител от "Има такъв народ" Живка Железова е в конфликт на интереси и поради тази причина е поискала изслушване на енергийния министър.

"Госпожа Железова има конфликт на интереси, защото има централа и изслушването на министъра засяга именно нея, нейната възобновяема енергийна мощност е част от засегнатите над 300 фирми и заради това трябва да занимаваме цялото Народно събрание", коментира Драгомир Стойнев от БСП.

"И аз не мога да си обясня причината за това изслушване, този въпрос няма нищо общо с въпросната директива, над 300 фирми са получили двойно финансиране, веднъж за построяване на ВЕИ мощности и втори път искат подкрепа в преференциална цена за изкупуване на тока", каза депутатът от ГЕРБ СДС Делян Добрев.

Енергийният министър Андрей Живков беше извикан в парламента да обясни защо България се е забавила с транспониране на директивата за Възобновяеми енергийни източници от 2018 г. Целта на директивата е да насърчи използването на екомощности, така че до 2030 г. 32% от брутното производство на енергия да е от зелена енергия.

Самата Железова обясни, че не е в конфликт на интереси, защото директивата не се отнася пряко към нея. Тя не каза дали е собственик на ВЕИ мощност.

"Трябва да се понесе лична отговорност, ГЕРБ са се занимавали с "Турски поток", "Белене", такива неща и затова не са транспонирали тази директива. Очакваме от Вас, господин министър, да внесете законопроекта, да не казвате, че чакате някой друг да го направи", каза от парламентарната трибуна Мартин Димитров от "Демократична България".

"Нито за миг не очаквам някой друг да свърши работата ни. Благодаря за комплимента, че очаквате за два месеца да свършим работата която не е свършена за две години. Ние продължаваме да работим по въпроса и да търсим консенсус", отговори служебния енергиен министър Андрей Живков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболист на Афганистан е загинал при инцидента с военния самолет в Кабул
Футболист на Афганистан е загинал при инцидента с военния самолет в Кабул
Най-малко 12 души са загинали около зоната на летището в Кабул
Най-малко 12 души са загинали около зоната на летището в Кабул