НОВИНИ

Само три детски градини в Пловдив не отвориха през днешния ден

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 26.05.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

49 детски градини и 16 ясли отвориха врати в Пловдив днес. Капацитетът на повечето групи е запълнен на почти 30%.

Само три градини не отвориха врати. В две от тях вървят планови ремонти, а в третата има голяма ВиК авария. Веднага след отстраняването й, детското заведение ще възобнови приема на деца.

Отворителите детски градини спазват строги мерки - 4 пъти дезинфекция на ден, какво в стаите, така и на катерушките. Чистотата и личната хигиена ще влязат в учебния процес на децата, за да подобрят навиците им.

В детска градина "Малкият принц", която е сред най-големите в Пловдив, приемат децата от три различни входа, а на двора има указателни знаци за родителите, за да се спазва нужната дистанция.

Марияна Димитрова - майка: Мисля, че са взети всички мерки и не се притеснявам Не ходих на работа, гледах си ги, нямам на кой да ги оставя. Децата се изнервиха два месеца и половина, нямаше площадки, само вкъщи.

Според педагозите, в следващите дни основната им задача ще бъде повторната адаптация на децата.

Анелия Божанова - директор на ДГ "Малкият принц": Това, че те бяха изправени пред такава ситуация е нещо нетипично, нещо ново за тях, всъщност е важно сега да ги подкрепим психологически, емоционално.

За децата са осигурени и дезинфектанти, но за да се избегнат алергични реакции те ще мият ръцете си предимно с топла вода и антибактериален сапун.

Стефан Стоянов - зам. кмет на община Пловдив: Наблягаме предимно на хигиенните навици, нещо което така или иначе е много положително. За децата и сме дали препоръка на всички учители, ако децата не искат да спят да не спят, за да няма струпване на едно място.

Тази седмица детските градини и ясли в Пловдив се очаква да приемат 3800 деца.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще отворят ли врати танцовите и музикални школи?
Ще отворят ли врати танцовите и музикални школи?
Детските градини и ясли отвориха, но при строги противоепидемични мерки
Детските градини и ясли отвориха, но при строги противоепидемични мерки