НОВИНИ

Детските градини и ясли отвориха, но при строги противоепидемични мерки

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:02, 26.05.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

След дълга пауза заради пандемията, детските градини и ясли отново отвориха врати. Но при строги противоепидемични мерки и изготвен протокол за реакция в случай на коронавирус. В София - близо 12 хиляди родители тази сутрин изпратиха децата си до градините, а 860 пуснаха най-малките на ясла.

Директорите трябва да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал.

Деца с грипоподобни симптоми няма да се допускат. Организацията предвижда отделни входове и изходи, както и мерки, различните групи да не се засичат. При констатирана зараза, под карантина ще е само групата, не и детското заведение.

За БНТ заместник-кметът на София Дончо Барбалов заяви, че 200 детски заведения отварят врати днес. Как започна първият учебен ден след извънредното положение в тази детска градина, вижте.

С широка усмивка, измерване на температурата и поздрав с лакът тази сутрин децата прекрачиха отново прага на детската градина. След два месеца пауза вълнение се усещаше и при децата, и при родителите.

Милена, майка: С нетърпение дойдохме на детска градина, децата много развълнувани, очакваха много този момент. Дълго време си бяха вкъщи.

БНТ: Какво ти липсваше от всичко това?
Даниел: Играчките.


БНТ: Какво първо си помисли, когато отвори очички?
Георги: За детската градина.
- И се усмихна широко?
- Да.

Милена, майка: Притеснение има определено, може би у всеки родител, но мерките които взимат в детската градина, смятам, че са доста добри.

А животът вкъщи никак не бил лек за децата.

Ясен, баща: Социалните контакти станаха по-лоши, малко повече се затвори и бавно-бавно трябва да се върнем към нормалното.

Днес обаче стаите в детските градини изглеждат по-различно - без килими, без част от играчките и значително по-малко деца в групите.

Петя Йосифова, директор на 48 ДГ "Братя Грим": През този дълъг период на социална изолация и на физическа дистанция може би те са най-потърпевши и на тях им е липсвала средата на тях им е липсвало общуване с други деца, липсвала им е физическата активност, емоциите.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов увери, че за сигурността на деца, родители и персонал са взети всички мерки.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Максимално групите да бъдат самостоятелни, което означава един и същи персонал да работи с едни и същи деца. Знаете съгласно изискванията детските градини и ясли имат отделни площадки за отделните групи, така че целта е колкото може по-малко да се сместват отделните групи.

До момента са инвестирани над 1 милион за защитни средства в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само три детски градини в Пловдив не отвориха през днешния ден
Само три детски градини в Пловдив не отвориха през днешния ден
Шофьор блъсна майка с дете на пешеходна пътека във Варна и избяга
Шофьор блъсна майка с дете на пешеходна пътека във Варна и избяга