НОВИНИ

Санитари от Спешна помощ във Видин обявиха щафетна гладна стачка

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 14.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Санитарите в спешния център за медицинска помощ във Видин се готвят за гладна стачка. Причината - неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия. 16 са санитарите, които работят в COVID условия и протестират срещу липсата на допълнително заплащане.

Подкрепят ги и медици. Днес ще има среща на ръководството на Спешния център със синдикат "Защита". Ако не стигнат до споразумение, започват обща гладна стачка. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че няма основание да не получат парите.

Санитари от Спешната помощ във Видин обясниха в "Денят започва", че имат лоши условия за труд. Те обясниха, че посрещат пациенти с различни болести, включително и такива COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла.

„Ние така посрещаме пациентите, пациенти в тежко положение. Пациенти с инсулти, пациенти с инфаркти излизат в последствие с COVID отделение, се облича и се защитава. Ние нямаме това време. Ние ги сваляме от линейките с ръкавици и с маски", споделя Даниела, санитарка от Спешното отделение във Видин.

Очаква се днес да се проведе среща на санитари, медици и синдикат „Защита" с ръководството на центъра.

16 санитари от центъра за спешна помощ очакват допълнително възнаграждение. За година и половина им е отпусната еднократно сума, а те са първите, които посрещат пациентите.

Има нова методика на здравното министерство за разпределение на средствата и пари ще бъдат изплатени, увериха от ръководството на центъра.

"За месец август със сигурност ще бъда изплатени. В списъка вече има 10 санитарки от общо 16. Проблемът е, че за юни и юли няма нито една санитарка, която да е с изрядно представени документи и декларации", обясни д-р Станислав Поломски, директор на Центъра за Спешна медицинска помощ.

Ако не получат допълнителното възнаграждение, санитари и медици ще започнат щафетно гладна стачка.

"Ако се наложи ще преминем към ефективна гладна стачка. Всички се събираме и започваме да гладуваме до решаване на проблема", каза д-р Иво Георгиев, председател на синдикат "Здравеопазване" към НС "Защита".

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е поискал да му бъде докладвано защо въпросните възнаграждения не са изплатени, съобщиха от здравното министерство.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо поскъпват цените на храните и услугите?
Защо поскъпват цените на храните и услугите?
Проф. Кюркчиев: Ваксината безспорно е най-добрият начин за решаване на проблема
Проф. Кюркчиев: Ваксината безспорно е най-добрият начин за решаване на проблема