НОВИНИ

Санитари във Видин са готови на гладна стачка заради неизплатени средства

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 13.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

В Центъра за спешна медицинска помощ във Видин готвят протест заради неизплатените на всички допълнителни средства за работа в ковид условия.

16 санитари от Центъра за спешна медицинска помощ са готови да започнат щафетно гладна стачка от утре. Подкрепят ги и медици. Причината е, че не са получили полагащите им се средства за работа в ковид условия.

Според синдикат "Защита" парите на санитарите за работа в ковид са изплатени в страната, но не и във Видин, въпреки че първи посрещат пациентите.

"Тази площадка, дето е тук при нас и линейките, те спират на тази площадка. От линейката се сваля пациента, заедно с шофьор и санитар. Вкарва се вътре в коридора... прехвърля се на носилка на спешна помощ. Всичко това го вършат санитарите", каза д-р Иво Георгиев, лекар в ЦСМП-Видин и председател на синдикат "Здравеопазване" към Национален синдикат "Защита".

За година и половина на санитарите само веднъж са изплатени по 1000 лева през декември миналата година.

"След излишната заповед на министър Кацаров за плащането за юни и юли месец, сега нашите санитарки отново не получиха пари", допълва д-р Георгиев.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски, който все още е в отпуск, каза, че вече е постигнато споразумение парите за работа в ковид условия да бъдат платени и на санитарите.

"А проблемът да не давам беше по тяхно писмо. Заедно със синдикат "Защита" писаха писмо преди година и половина на предишното ръководство и оттам им отговориха, че нямат право. Прокуратурата ме разследва. До същото становище стигна. Обаче в момента има нова методика и по нея има начин да им да се даде", обясни д-р Помолски.

Няма основание допълнителните възнаграждения за работа на първа линия да не бъдат изплатени на служителите в спешния център и филиалите му, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Уточняват, че директорът на центъра за спешна медицинска помощ във Видин е бил извикан в Министерството на здравеопазването и са му дадени указания за методиката, по която трябва да бъдат изплатени.

Работещи в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин са готови на ефективни протести, ако санитарите не получат парите си.

Репортер: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камбуров пренаписа историята и донесе победата на Берое над Царско село
Камбуров пренаписа историята и донесе победата на Берое над Царско село
Балкан (Ботевград) с втора поредна победа в Сърбия
Балкан (Ботевград) с втора поредна победа в Сърбия