НОВИНИ

Носят ли се маски в междуградския транспорт?

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 13.09.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Противоепидемичните мерки в междуградските автобуси в община Благоевград масово не се спазват. Голяма част от пътниците не носят предпазни маски. Това установи проверка на екип на БНТ.

Качваме се на автобус от Благоевград до Долно Осеново. Никой от пътниците не носи маска. Пътници казват, че напоследък все по-малко хора носят маски в междуградските автобуси. А това често е и причина за сблъсък между пътуващите.

"Вчера пътувах и се разправях и те казаха, че са ваксинирани. И аз им казах така: „Все пак вие трябва да пазите и вас и останалите". Даже човекът ми извади документ", разказва Иван Митов.

На шофьорите на автобуси също им се налага да спорят с пътници заради това, че се возят без маски. Нямат права обаче да ги санкционират или да предприемат каквито и да било действия.

"На всеки автобус е написано, че в автобуса се качва само с маска, но шофьорът не може да свали пътник, защото тоя пътник си е купил билет и се кача с билет в автобуса", казва Марио Богданов, собственик на фирма за пътнически превози.

БНТ: Тоест, ако даден пътник е без маска, не може да му се търси отговорност?

- От нас, като фирма и от шофьора, има си органи: РЗИ, полиция, прокуратура.

Инспектори на РЗИ извършват проверки на автобусите в Благоевград почти всеки ден. Когато обаче линията е междуградска, проверката се прави само на автогарата, а не по време на самия курс.

"По време на превоз сме извършвали проверки във вътрешноградски линии. Със съдействие на полицията, спира се автобуса, извършва се проверка и сме констатирали нарушения и сме ги санкционирали", казва Йорданка Маринкова, инспектор в РЗИ-Благоевград.

В автобусите във Варна пътуващите с маска също са малко, това става ясно от клип, заснет в автобус по линията Варна - Долни Чифлик.

Глобата за липса или неправилно поставена предпазна маска в автобус или влак е от 300 до 1000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо записа своя мач №1000 преди битката с ЦСКА
Жозе Моуриньо записа своя мач №1000 преди битката с ЦСКА
Виктория Томова отново е първа ракета на България
Виктория Томова отново е първа ракета на България