НОВИНИ

Защо цените на продуктите за зимнина скочиха неочаквано?

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 13.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

По-високи цени на продуктите за домашна зимнина в средата на септември. Въпреки че по традиция именно в първия есенен месец цените на зарзавата за направа на лютеница и туршии би трябвaло да са най-изгодни, търговци отчитат увеличение особено през последната седмица.

За някои домакини подготовката за зимата тепърва започва. На пазара в Бургас срещаме Калина Атанасова, която все още не знае дали ще приготвя зимнина. Дори и малкото количество зеленчуци, които купува днес, ѝ се виждат доста скъпи. Най-драстично е поскъпването на червената чушка, която е основна суровина за лютеница.

"Миналата година беше 1,80 лв. пиперът, сега е 2 и нещо. Скъп ми е пиперът, а това ми е слабостта. И камбите са скъпи", споделя Калина.

В сезона на зимнините по-скъпо ще ни струват и доматите, които достигат до 5 лв. за килограм.

Така реално лютеницата за зимата ще излезе около 4 лв./кг. Още повече, че самите търговци също слагат надценки на стоките си и крайният потребител плаща с около 10% по-висока цена от тази на борсата.

Подобна е ситуацията и с бурканите с кисели краставички, тъй като на дребно в момента килограм корнишони се продава за 2,80 лв. Освен това, ако ще правим туршия, трябва да платим с около левче повече за килограм зеле.

"Друга година цената им падаше повече, но сега заради горещите ветрове, всичко обрули и всичко изгори. Дори в оранжериите ги изгори и затова всичко е на по-висока цена", казва Мара Шопова, търговец.

И въпреки че при направената домашна зимнина няма консерванти, оцветители и подобрители, цените на зарзавата успяха да откажат домакините от направата на буркани.

Потребителите споделиха още, че през зимата ще разчитат на купешки сладка и конфитюри, тъй като цените на плодовете също са завишени.

Вижте още във видеото.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан (Ботевград) започна с победа предсезонната си подготовка
Балкан (Ботевград) започна с победа предсезонната си подготовка
Комисията за полицейско насилие в НС препоръча отстраняването на шефа на НСО (ОБЗОР)
Комисията за полицейско насилие в НС препоръча отстраняването на шефа на НСО (ОБЗОР)