НОВИНИ

Преди първия учебен ден: Готови ли са училищата за 15 септември?

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:55, 13.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Два дни преди началото на учебната година в цялата страна кипи трескава подготовка. В над 100 училища в столицата е имало ремонти - в някои вече са приключили, в други продължават.

175 столични общински училища ще отворят врати през тази учебна година. В 117 от тях е имало ремонти - частични и цялостни, в 23 от тях работата ще продължи и след 15 септември.

В Пловдив - учениците от три гимназии ще посрещнат 15 септември в сградите на други учебни заведения в града. Това се налага заради ремонти, които ще траят още две-три седмици.

От два месеца сградата на професионалната гимназия по транспорт в Пловдив е строителна площадка.

"То това училище е от 63-та година, то е старо и има нужда от ремонт. Нова изолация, покривът нов, кабели се сменят – 14 километра нови канали, нови водопроводи, тоалетни, мивки – всичко ново се прави", казва строителят Веселин Михайлов.

Докато строителите работят, педагозите организират преместването. Учениците от общежитието са настанени в пансиона на училището за деца със специални потребности, а класните занятия се подготвят в сградата на гимназията по машиностроене.

"Нашето училище ще посрещне първия учебен ден в сградата на професионална гимназия по машиностроене в гр. Пловдив, като втора смяна ще учим там до края на ремонтните дейности", каза Бойка Борисова – директор на ПГТСТ „Гоце Делчев“ Пловдив.

Във Френската езикова гимназия в столицата ремонтът ще продължи и след 15 септември. Това налага за няколко седмици 7 паралелки да учат в съседна сграда на училището. Ремонтът на гимназията започна през август миналата година. Освен подмяна на инсталациите в старата част, има и ново разширение на сградата с модерни класни стаи, просторна библиотека и иновативна спортна зала.

"Спортна зала, която с подвижна стена, ще може да бъде обособена на два физкултурни салона, да могат да се провеждат часове от две паралелки едновременно", обясни Розалина Найденова, зам.-директор "Учебна дейност" в 9 ФЕГ.

В 30 Средно училище "Братя Миладинови" учениците ще учат присъствено, поне докато ситуацията позволява. Те вече се радват на обновени спортни площадки и изцяло нов плувен басейн.

"Надяваме се във връзка с епидемичната обстановка, че това със сигурност ще облекчи учебния процес по физическо възпитание и спорт", каза Атанаска Рейха, директор на 30 СУ "Братя Миладинови".

"Спазването на мерките е изключително важно, за да може да се продължи присъственото обучение, това го осъзнават и учителите, и учениците", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Над 30 процента от учителите са ваксинирани, а днес на целия педагогически състав на училището са били направени тестове за коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло време в следобедните часове
По-топло време в следобедните часове
Нова обвинителна престрелка между Андрей Кузманов и Красен Кралев
Нова обвинителна престрелка между Андрей Кузманов и Красен Кралев