НОВИНИ

Полицейското насилие: Комисията в НС ще препоръча отстраняване на шефа на НСО

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:38, 13.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за полицейското насилие по време на протестите миналата година ще препоръча разследване и отстраняване на шефа на НСО ген. Емил Тонев и на наблюдаващия прокурор по разследването Вероника Трифонова. Това ще бъде записано в окончателния доклад на комисията.

Препоръката за искане за разследване и отстраняване е и за две длъжностни лица от Национална служба за охрана, които са били на работа по време на протестите.

"Ужасяващото полицейско насилие е факт, част от него ние видяхме, прикривано от всички възможни органи и институции - МВР, прокуратура, НСО. По всевъзможен начин, в съучастие на прокурори. Има препоръки, които комисията ще даде за отстраняване и разследване на отделни длъжностни лица, шеф на НСО, Вероника Трифонова, полицейски служители. Препоръките са към Софийската градска прокуратура, не към главния прокурор, към МВР, има препоръки към бюрото", заяви Николай Хаджигенов, председател на комисията.

Представителите на "Демократична България" и на БСП в комисията имаха обструкции към формулировката "отстраняване".

КЗД не е сезирана заради полицейското насилие над протестиращи миналата година

"С колегите от "Демократична България" изразихме резерви именно от тази дума отстраняване, защото мисля, че тук ще има смесване на компетенциите на отделните власти - законодателна и съдебна власт", допълни Иван Иванов от "БСП за България".

"Не сме ние органът, който трябва да дава указания кой да бъде назначаван и кой да бъде уволняван. Шефът на НСО се назначава по обвързаната компетентност, предлага се от Министерския съвет и се назначава с указ на президента. Това са компетентните органи, които би трябвало да вземат повод от нашия доклад и да извършат задълбочена проверка", каза още Атанас Атанасов от "Демократична България".

Пострадал, подал сигнал за полицейското насилие: Чувствах, че умирам

От думите на представителя на "Има такъв народ" Николай Радулов стана ясно, че в засекретената част на доклада е записано, че са подслушвани близо 1000 човека по време на протестите миналото лято, което е една трета от всички издадени разрешения за Специални разузнавателни средства за годината. Дали в крайна сметка докладът на тази комисия ще бъде гласуван от Народното събрание - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха голяма нарколаборатория в Кремиковци
Разбиха голяма нарколаборатория в Кремиковци
Спазват ли се мерките в междуградските автобуси в Благоевград?
Спазват ли се мерките в междуградските автобуси в Благоевград?