НОВИНИ

Пострадал, подал сигнал за полицейското насилие: Чувствах, че умирам

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:50, 24.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Шокиращия си разказ за полицейско насилие сподели млад мъж във временната парламентарна комисия, която се занимава с тези случаи. Разказът му бе за протестната сутрин на 2 септември миналата година.

"Може би съм бил по-емоционален, но не съм извършил нищо нередно срещу служителите на реда", разказа пред депутатите и медии Даниел Павлов.

По негови думи рязко за излезли от кордона полицаи от Специализираните полицейски сили.

"Агресивно ме издърпаха зад кордона. Бях повален на земята. Главата ми бе извита назад, а лещите ми бяха избити от очите. Не можех да си поема въздух и чувствах, че умирам - до такава степен изпитвах болка", разказа Павлов.

Той заяви, че не е оказал никаква съпротива при ареста и дори не е имал възможност да помръдне.

"Бях затиснат с колене в гърба. Впоследствие ме влачиха малко и бях отведен между бившия партиен дом и двореца, зад полицейски бусове. Бях заплашван и обиждан. Лежах на земята около 20 - 30 минути, след което полицай изля бутилка вода върху главата ми и заплахите продължиха. Изпитвах и силна, пареща болка в очите", каза още младият мъж.

По негови думи е дошла линейка на място, а медиците обърнали внимание само на полицаи.

След това ме отведоха в Първо районно управление, където се държаха добре с мен, каза още Павлов. Там изненадващо научил, че е задържан за срок до 72 часа.

Преди да бъде транспортиран в следствието на "Г.М. Димитров" обаче той помолил да бъде прегледан от лекар заради проблемите му с очите. Бил отведен в МВР болница, но преглед, по негови думи, не бил осъществен.

Срещу Даниел Павлов е повдигнато обвинение, очаква се казусът да влезе в съда. Междувременно той спечелил дело за неправомерно задържане.

Днес временната парламентарна комисия обсъди и полицейското насилие от 10 юли миналата година. Взе се решение да се внесе сигнал в Софийска градска прокуратура срещу прокурор Вероника Трифонова.

Според Николай Хаджигенов тя е била запозната със записа на случилото се зад колоните, но е прекратила преписка по случая.

"Той е изпратен, заедно с констатациите, заедно с експертните справки, които тя е поръчала. За мен лично тук има признаци за прикриване на престъпления", каза председателят на временната комисия Николай Хаджигенов.

Комисията реши да бъде изслушан служителят на НСО, дежурил в нощта на 10 юли в Министерския съвет и който е следил камерите, записали насилието над протестиращи.

Кой е Андон Андонов - наказаният полицай за насилие над протестиращи

Днес комисията оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерски съвет. Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица.

На четирима от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Главен инспектор Андонов е санкциониран със "забрана за повишаване в длъжност" за срок от 2 години, младши инспектор Стоименов – за 1 година, а младши инспектори Димитрова и Алиев – с "порицание" за срок от 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дават ваучери за храна на всеки, който се ваксинира
Дават ваучери за храна на всеки, който се ваксинира
Водещите първенства в Европа са загубили 2 милиарда евро заради затворените стадиони
Водещите първенства в Европа са загубили 2 милиарда евро заради затворените стадиони