НОВИНИ

Управителят на БНБ: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия за банковата ни система

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
13:34, 24.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Неспазването на санкциите по закона "Магнитски" може да има тежки последствия за банковата система. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на изслушване в парламента. Кредитите на фигуриращите общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева, а приходите - 28 млн. лева - това е под 1 процент от общия дял. По закона "Магнитски" бяха санкционирани обвиняемият бизнесмен Васил Божков, бившият депутат Делян Пеевски и бившият служител на разузнаването Илко Желязков. От изнесените в комисията данни става ясно, че няма опасност за стабилността на банковата система у нас.

БНБ и търговските банки са били добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”, а превантивни мерки са били взети далеч преди публикуването му. Това увери управителят на БНБ Димитър Радев пред депутати. Търговските банки у нас прилагат санкциите на база собствените си вътрешни правила за работа с клиенти. Ако има блокиране на транзакции, то е станало по законовия ред - по сигнал от ДАНС, или от НАП.

"От гледна точка на депозити, от гледна точка на кредити, няма материален проблем, свързан със списъка ,,Магнитски", заяви Димитър Радев, управител БНБ.

Той предупреди обаче, че сътрудничество на банките със санкционирани лица крие рискове. Като пример Радев посочи, че през 2018 г. латвийска банка е санкционирана заради това, че не спазва американските санкции, свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни банката е била обявена в несъстоятелност.

"Всяка една от българските банки, която не прилага санкциите, може да бъде припозната и като банка, която не спазва санкциите, съответно включена в санкционния режим. Тогава санкциите и последствията могат да бъдат изключително тежки не само за конкретната банка, а и за банковата система", заяви Димитър Радев.

Дебат предизвика и поисканото ЕК обяснение относно прaвнитe оcнoвaния зa въвeдeнитe oгрaничeния по закона Магнитски. Сайтът "Бивол" публикува преди ден дипломатическа кореспонденция, в която от Брюксел заявават, че това едностранно действие вследствие на санкции от трета държава е сериозен повод за безпокойствие. Днес Йордан Цонев прочете в залата становище на комисията, в което се посочва, че едностранното въвеждане на национални мерки за обезпечаване на активи би имало ясно отражение върху функционирането на вътрешния пазар. Цонев попита още кой е дал указание на БНБ да се налагат санкции по така наречения ,,български" списък, който според него е извън правото на ЕС. От ДПС чакат отговор и от Централната европейска банка.

"Очевидно е, че няма такова основание нито за решението на МС, нито за създаването на тази комисия, нито за допълнителния "черен списък". С това бяха нарушени основни права и на граждани, и на юридически лица", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Правосъдният министър обясни, че българското законодателство съдържа норми, свързани с борбата срещу пране на пари например, но няма уредба по прилагането на санкции на трети държави. Според него трябва да се работи в посока създаване на общ механизъм, защото подобен казус е прецедент за българската правна система.

"Колкото и да искаме този закон да бъде универсален той трябва да препраща към някакъв реален списък и да има ред, по който дадена административна структура ще определя принадлежността или отсъствието от този списък. Трябва да съчетаем общия с по-конкретния подход. Няма как абстрактно тези въпроси да се решават", заяви Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

От Министерството на правосъдието са инициирали създаването на работна група, която да изготви проект на изцяло нов закон.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ са готови да продадат Мбапе
ПСЖ са готови да продадат Мбапе
Франция прекратява тази седмица евакуацията от Афганистан, ако САЩ се изтеглят на 31 август
Франция прекратява тази седмица евакуацията от Афганистан, ако САЩ се изтеглят на 31 август