НОВИНИ

Климатичните промени са причината за наводненията в Германия и Белгия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:20, 24.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Вероятността от повторение на екстремните дъждове и наводненията, като тези, които връхлетяха Германия и Белгия това лято, се е увеличила близо девет пъти за района на Западна Европа поради глобалното изменение на климата.

Изводите са публикувани в ново проучване, което обединява 39 учени от различни институти по света.

Над 220 жертви, села и градове, залети внезапно от порои, кал и свлачища, щети за милиарди евро. Авторите на последното изследване не се съмняват, че бедствия като това ще зачестяват с повишаването на средните годишни температури, за което допринася и замърсяването с парникови газове. Те посочват и причината - увеличаването на пороите е неизбежно, тъй като влажността в атмосферата нараства със седем процента за всеки допълнителен градус. Учените са изследвали ефекта от тези промени с различни модели в засегнатите наскоро райони на Европа.

"Подобни събития могат да се очакват и при сегашното състояние на климата. Все по-вероятно е те да зачестят със затоплянето на планетата. И ако преди е било прието това да става веднъж на 100 години, сега трябва да се подготвим то да се случва по-често", каза климатологът в Оксфордския университет Фредерике Ото.

Самото количество на валежите за същите райони може да се увеличи с 3 до 19 процента в рамките на ден, сочат изследванията.

"Най-важният урок наистина е, че екстремното време е смъртоносно и трябва да се научим да приемаме това предупреждение сериозно", каза климатологът в Оксфордския университет Фредерике Ото.

Авторите на проучването отправят и призив към хората по света: да се учат от отминалите бедствия, но да се готвят за по-големи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соня Йончева става почетен гражданин на Пловдив
Соня Йончева става почетен гражданин на Пловдив
Лудогорец в търсене на поредната луда вечер в Европа
Лудогорец в търсене на поредната луда вечер в Европа