НОВИНИ

Кои са най-честите причини за инциденти при планински походи

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 24.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

От Планинската спасителна служба отчитат ръст на инцидентите в планините. Все повече хора предпочитат отдих в планината, но това трябва да стане със съответната подготовка.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев коментира пред БНТ трагичния инцидент с падналия мъж при Боянския водопад, както и необходимостта от добра подготовка при планински походи.

"За съжаление е трагичен инцидент и не се знае много, освен това, че има паднал човек. На случая се отзовахме по-най-бързия начин, за съжаление това е около 40 минути, час, докато стигнем до мястото на инцидента. Все пак става дума за планина и придвижването е бавно", обясни той.

Разказ на очевидец на трагичния инцидент в Боянския водопад

По думите му липсата на хеликоптер и хеликоптерно спасяване в България е очевидна и болезнена. Когато спасителите са пристигнали на място, не са установили никакви жизнени функции, но са направили всичко по силите си.

"Не може цялата планина да бъде обезопасена, защото създава фалшиво усещане за сигурност. Всеки, който излиза на такова място, трябва да прецени всъщност къде отива и дали собствените му възможности позволяват да отиде на такова място", каза Нешев.

Той обясни, че именно подценяването на планинските условия е причина за зачестилите инциденти през последните години. Наблюдава се 30% увеличаване на случаите във високата планина, в които се налага намеса на спасителите. На година това са средно около 130 акции.

Други от най-честите грешки на хората са, че излизат без предварителна подготовка, без планиран маршрут и неподходяща екипировка. Нешев подчерта, че има разлика между градските и планинските паркове.

"Ако човек не се чувства достатъчно подготвен, съвсем нормално е да потърси съвет от планинските спасители. В България вече има много квалифицирани планински водачи, услугите на които е хубаво да се ползват, особено от по-неопитни планинари", отбеляза Емил Нешев.

Вижте повече в прякото включване на Софи Цветкова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Екатерина Михайлова: Възможна е конституционна криза, ако НС не определи дата за президентските избори
Проф. Екатерина Михайлова: Възможна е конституционна криза, ако НС не определи дата за президентските избори
Бургас е в червената зона на COVID-19: Решават ще затягат ли мерките
Бургас е в червената зона на COVID-19: Решават ще затягат ли мерките