НОВИНИ

Бургас е в червената зона на COVID-19: Решават ще затягат ли мерките

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 24.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Здраве
Слушай новината

Бургаска област вече е в червената зона по разпространение на COVID-19. Днес се свиква противоепидемичния щаб, на който ще се обсъжда дали ще се затягат мерките.

За да се запознае със ситуацията в областта пристига и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

През единствения работещ в момента триажен център в областта на ден минават около 20 пациенти с доказан коронавирус, около 6-7 имат нужда от болнично лечение.

Новозаразените в областта за последното денонощие са 63-ма души, общо 4400 са активните случаи, а в болници са 141 души. Това заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. По негова заповед са увеличени леглата за лечение на Ковид на 250. 10 лечебни заведения са разкрили легла за лечение на коронавирус.

Високата заболяемост се изчислява на половин милион население, а в региона населението е три пъти повече заради туристите. Д-р Паздеров заяви, че 1/3 от хоспитализираните са или чужденци или хора с адресна регистрация извън регион Бургас.

Той отбеляза, че всеки ден над 10 000 души пресичат границата на Малко Търново, летище Бургас и пристанище Бургас. Поне 300 от тях пристигат от червени зони и са карантинирани.

Дълги опашки пред лаборатория за изследване на COVID-19 в Бургас

Проф. д-р Христо Бозов, управител на КОЦ-Бургас, заяви, че в болницата са разкрити 16 легла, като до момента са запълнени 15. Има готовност обаче за разкриване на още легла.

Проф. Бозов каза още, че болните са неваксинирани, а лекарите и медицинският персонал вече са на предела на възможностите. Той призова всички, които не са ваксинирани, да го направят.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-честите причини за инциденти при планински походи
Кои са най-честите причини за инциденти при планински походи
До 24 часа Байдън ще реши дали да удължи срока на евакуация от Кабул
До 24 часа Байдън ще реши дали да удължи срока на евакуация от Кабул