НОВИНИ

Арман Бабикян: Без ИТН съставянето на кабинет няма да се случи

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 24.08.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Мисля, че едни разговори повече е по-добре, отколкото мълчанието и опозиционните престрелки". Това коментира Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!" в студиото на "Денят започва".

"Не става дума, че някой нещо е спестил, а става дума, че трябва да се намери работещ вариант, така че всяко ново хрумване, всяко предложение, всяка стъпка може да се окаже полезна", допълни той.

Арман Бабикян заяви, че съставянето на кабинет е отговорност на партията победител и че без "Има такъв народ" правителство не може да бъде излъчено. Каза, че са имали съвпадения по политики, но след това всички партии е трябвало да се съобразяват с предложения от ИТН кабинет.

"Така не се прави кабинет, когато нямаш пълно мнозинство, самостоятелно. Никъде по света не се прави така", каза Бабикян.

По думите му от "Изправи се БГ! Ние идваме!" са обявили подкрепа за правителство на малцинството, защото никой не е пожелал собствено представителство в това правителство, а от ИТН не са желаели други участници в управлението и са направили крачка назад.

"Сякаш поисквайки министерски пост, всички го смятат за част от власт, а не за част от отговорност. Тази крачка беше направена от всички други партии", заяви Бабикян.

Той обясни, че е трябвало партиите да водят преговори по сектори и да излъчат състав. Според него всички са били достатъчно критични, а ключът за коалицията е бил в партиите на протеста и БСП.

"Би трябвало някой да е разбрал, че изборите в случая не са инструментът, който ще свърши работа. Не са инструментът, който ще накара лидерите да се държат като възрастни хора, а не като малки деца. Трябва вътрешнопарламентарна дипломация, за да се стигне до изход", уточни депутатът.

По думите му всички знаят, че президентът дава мандата и никой не се меси нарочно в работата му. Според Бабикян очевидно е нужен диалог и партиите ще трябва да се съгласяват с неща, които не искат, за сметка на други.

Корнелия Нинова: Нека да постигнем съгласие за актуализация на бюджета

"Те са достатъчно разумни. Ако не направят тази крачка, означава, че не политическото малоумие ги е тласнало в тази посока, а други мотиви", каза Арман Бабикян.

Той заяви, че на масата на преговори ще обсъждат личности, но първо трябва да се знае кой ще бъде мандатоносителят, какъв ще е форматът на срещата, какви ще са целите на парламента и колко ще просъществува той.

"Някой реши, че е много важно да се премести зимата, да се прескочи ковид кризата, да се посрещне мигрантската вълна и високите цени на енергоносителите и да се стигне до пролетта, смятайки, че нови избори през пролетта ще отпушат системата. Не съм сигурен, че това е така, но все пак е някакво временно решение на кризата", обясни Бабикян.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актуализацията на бюджета влиза в бюджетната комисия в НС
Актуализацията на бюджета влиза в бюджетната комисия в НС
Потоци от гудрон текат в Русе
Потоци от гудрон текат в Русе