НОВИНИ

От септември: С 10% по-ниска пенсия от НОИ, ако получаваме и втора пенсия

bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 23.08.2021
12938
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Хиляди българи с шанс за по-висока пенсия. Става въпрос за хората, които са избрали да получават и пенсия от частен фонд.

От 1 септември тяхната пенсия от Националния осигурителен институт ще се намалява само с 10%, вместо сегашните около 24 на сто. Над 170 000 души в заварено положение могат да поискат преизчисляване на пенсиите по новите правила. Не всички обаче ще получат увеличение.

Над 172 000 души с право на втора пенсия в момента получават с около 24% по-малка пенсия от НОИ. Те ще могат да поискат преизчисляване по новите правила от 1 септември тази година.

"По новите правила - в сила от 1 септември, очакваме редукцията да спадне наполовина. Тоест едно лице, за което е била около 20, да стане около 10", заяви Любомира Язаджиева, директор Дирекция "Пенсии" към НОИ.

Повечето хора в заварено положение получават инвалидни пенсии, които са в минимален размер и шансът да получат увеличение, ако поискат преизчисляване, не е голям.

"Когато тяхната пенсия е с намален индивидуален коефициент, но размерът ѝ е под минимално гарантирания от държавата - дори и след преизчисляването вероятността тази есен да остане в по-нисък от минималния размер и да се изплаща в размер приравнен на минималния е много голяма", допълни Любомира Язаджиева.

Шанс за по-висока пенсия имат около 15 000 души, ако пенсията им за осигурителен стаж и възраст е по-висока от минималната.

"Пенсиите, които са над 300 лева, ще бъдат преизчислени", добави още Любомира Язаджиева.

Новите правила ще важат и за всички около 15 000 жени, които не са прехвърлили парите си в НОИ и след 1 септември ще имат право на втора пенсия.

"Ще има хора, на които натрупаната сума няма да е достатъчна за пожизнена пенсия, но те ще си получат парите еднократно или разсрочено. Тези, които имат над 10 000 - 12 000 лева, би следвало да могат да стартират с получаването на един от трите разрешени от закона видове пожизнени пенсии", каза още Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Получаването на втора пенсия не е обвързано с изискване за стаж. Необходимо е да сте навършили годините за пенсиониране. Изплащането на втората пенсия може да започне преди да сте придобили право на пенсия от НОИ.

Репортери: Цанка Николова и Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще бъде още по-горещо
Утре ще бъде още по-горещо
След катастрофата на жп прелез: Пътниците могат да потърсят обезщетение за закъснението
След катастрофата на жп прелез: Пътниците могат да потърсят обезщетение за закъснението