НОВИНИ

Руши се екопътеката към Седемте рилски езера

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 23.08.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Туристическата алея в района на Рилските езера - прокопана с багери преди месеци в защитената местност, което предизвика скандал - вече се руши. Само за няколко месеца, алеята към езерата, изградена за милиони, вече се нуждае от ремонт.

Изграждането на екопътеката бе реализирано миналата година, като за целта бяха отпуснати 2,5 милиона лева. Част от камъните са извадени, като има и счупени парапети. От Национален парк "Рила" съобщиха, че недобронамерени туристи са агитирали в социалните мрежи всеки, който отиде на езерата, да извади по един камък от пътеката.

От ръководството на Национален парк "Рила" обясниха, че част от алеята е разрушена от ерозията, която е причинена от огромния туристопоток през летните месеци. А друга част от нея е умишлено разрушена от хората.

"Специално тази част - от езеро "Окото" към езеро "Сълзата", която се твърди, че е разрушена от снега, не, не е разрушена от снега, а от хората и от едни групи хора, които организирано го направиха", каза Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила".

Андонов добави още, че според допитванията, които са направили от Национален парк "Рила", в последните месеци, 90% от хората, които посещават езерата, одобряват алеята.

Директорът на парка заяви, че, ако я няма пътеката, негативните последствия за езерата щели да са по-големи.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ на очевидец на трагичния инцидент в Боянския водопад
Разказ на очевидец на трагичния инцидент в Боянския водопад
Чехия преодоля успешно Гърция на ЕвроВолей в Пловдив
Чехия преодоля успешно Гърция на ЕвроВолей в Пловдив