НОВИНИ

Поредна група мигранти край Ихтиман, близо 1400 хванати у нас за юли

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:24, 23.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Откриха десетки мигранти в ловно стопанство над Ихтиман. Те твърдят, че са афганистанци. Мигрантите са били открити от шефа на охраната на стопанството. Това е поредната група, задържана в района. Още преди месец в "По света и у нас" разказахме за този канал на хора, но очевидно той действа и до днес.

Бившият командос и настоящ шеф на сигурността в ловно стопанство "Еледжик" Иван Янкулов намира поредната група мигранти вчера малко след 17.00 ч.

"Млади момчета само, без семейства, някои от тях натренирани. Казаха, че са от Афганистан всичките. Като цяло казват, че идват от Турция. Тук са ги претоварвали на малки автомобили. Предишните казаха, че са дошли с товарен автомобил", отговори той.

Групата е била от 28 мъже, всички под 25-годишна възраст. Седем от тях са се опитали да избягат в дерето. Бившият командос разказва, че ги е открил с помощта на един от младежите, който е говорил английски. Двамата тръгнали в гората, като ги призовали да се предадат, за да не бъдат нападнати от дивите животни.

"Те имат особен страх от кучета и казах, че идват кучетата насам и ще ги открият. Тогава един се показа от храстите и другите бяха по-нататък, близо на шосето на 5 км оттук ги намерихме", разказа още шефът на сигурността в ловното стопанство.

Хванаха бежанци, укрити в каросерия на камион, в столичния кв. "Обеля"

Младите мъже разказали, че трафикантите са ги оставили близо до бариерата, като им обяснили, че това е границата.

"Двама каналджии ни докараха тук с кола. След това си заминаха. Казаха ни да останем тук. Спахме в гората", обясни един от мъжете.

Каналджиите оставят мигрантите с малко провизии и шалтета за спане. За да оцелеят, са принудени да палят огън в гората, понякога си правят хляб от царевица, счукана между два камъка.

Така изглежда един от временните биваци в ловното стопанство. Тук все още могат да се видят част от хранителните запаси на мигрантите. Най-често става въпрос за храни с изтекъл срок на годност и събирани диви плодове.

От горското стопанство разказват, че досега не е имало случаи на проявена агресия. Първата група е била засечена на 22 юни, а след това втората - на 27 юни. Натъкват се на тях благодарение на камерите за видеонаблюдение и редовните обходи.

"От КАТ проверяват на "Траянови врата", има постоянно патрули и в стремежа си там да не ги засекат, използват по-глух и алтернативен път. Прави ми впечатление, че минават събота и неделя, когато има по-засилен трафик от туристи и хора, които ходят по вилите", обясни още Иван Янкулов.

Данните на МВР показват, че през юли са задържани общо 1395 мигранти. По-голямата част - малко над 1000, са установени във вътрешността на страната. Броят им е над два пъти повече в сравнение с предходния месец и над 4 пъти спрямо същия период миналата година. Сред задържаните от началото на годината на вход на държавната граница преобладават гражданите на Афганистан – 41% и Сирия – 31,2%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидентът с прегазения мъж спря за часове експреса София - Бургас
Инцидентът с прегазения мъж спря за часове експреса София - Бургас
Четвъртата вълна: С какви темпове се увеличава заболеваемостта?
Четвъртата вълна: С какви темпове се увеличава заболеваемостта?