НОВИНИ

Разказ на очевидец на трагичния инцидент в Боянския водопад

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:15, 23.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Още не са установили кой е загиналият мъж, паднал вчера от 20 метра в Боянския водопад - едно от двете места в планината с най-много инциденти през лятото. Знае се, че е мъж на около 30 години. Не е носел документи за самоличност. При падането е починал на място.

В 13.53 ч. в Центъра за спешна медицинска помощ пристига сигнал за човек, паднал в основата на Боянския водопад, с кървене от главата и в безсъзнание.

"Съответно оттук се събра екип и тръгна към мястото, отделно в района имаше наши колеги, които бяха по друг повод там, охраняваха велосъстезание и двама от тях успяха да стигнат по-бързо", обясни дежурният спасител от база "Алеко" Захари Димитров.

В неделния ден на мястото на инцидента - Боянския водопад, има много туристи, те веднага се притичват и оказват първа помощ, но падането се оказва фатално.

Загиналият при Боянския водопад мъж е паднал от около 20 метра

При пристигането на екипите падналият мъж вече няма жизнени показатели. Очевидец на инцидента е Павел Митов.

"Изведнъж се чува един плясък и хвръква вода няколко метра и всички си помислихме: камък е, дано не е ударил някой там и в следващия момент хората започнаха да викат: човек е, човек е. През цялото време кървеше от крака, от главата, спираше му дишането, започнаха да му правят сърдечен масаж и изкуствено дишане", разказа той.

Според Павел не е сигурно дали животът на младия турист можеше въобще да бъде спасен при по-бърза медицинска намеса, но е убеден, че е крайно време държавата да купи медицински хеликоптер за подобни тежки инциденти.

"Много подобни животи както в планината, така и по катастрофите по улиците просто биха били спасени с тези хеликоптери", допълни той.

Загиналият турист е бил с подходящи дрехи за сезона, дълъг панталон и туристически обувки. Причините за инцидента тепърва ще се изясняват, работи се по няколко версии.

Зачестяват инцидентите в планината, над 50 са за последните три месеца

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха бежанци, укрити в каросерия на камион, в столичния квартал "Обеля"
Хванаха бежанци, укрити в каросерия на камион, в столичния квартал "Обеля"
Руши се екопътеката към Седемте рилски езера
Руши се екопътеката към Седемте рилски езера