НОВИНИ

Зачестяват инцидентите в планината, над 50 са за последните три месеца

Айше Сали
от Айше Сали
20:14, 21.08.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Тежките инциденти в планината зачестяват, предупреждават от Планинската спасителна служба. От началото на годината БЧК е осъществила 105 спасителни акции в планината, като повече от половината са за последните три месеца. Затова призовават да бъдем добре подготвени и да преценим правилно маршрута, по който поемаме.

Няма опасна, има подценена планина, казват спасителите от Планинската спасителна служба, които помагат на изпаднали в беда.

"Много лесно в YouTube или други канали може да си види как хората правят какви ли не неща в планината. И всеки си казва: защо да не го направя и аз? Но малко хора си дават сметка, че парк "Витоша" не е Южният парк", заяви директорът на ПСС Емил Нешев.

След дългата изолация към планината поемат дори онези, които досега не са били привлечени от нея.

"Това ме кара да се чувствам добре. Носи ми спокойствие, вътрешен мир", сподели младеж.

"Имаме деца и искаме да ги запознаем с планината. На тях им харесват истории за планината, за животните, които живеят тук", коментира планинарка.

БНТ: Кои са задължителните неща, които слагате в раницата преди да тръгнете?

"Зелена ябълка и вода", каза друга.

Повечето хора обаче водят и до повече инциденти.

"Местата, които са с по-голяма концентрация на инциденти в района на Рила, връх Мусала, Мальовица. Стара планина не трябва да подценяваме, района на връх Ботев. Във Витоша има много инциденти, концентрирани край Боянския водопад, който се оформя като проблемно място", каза още директорът на ПСС.

Около Рилските езера също се забелязват много неподготвени туристи.

"Там се качват всякакви хора. Буквално с джапанки, по сандали има и боси. Там сме видели страшни неща", допълни Емил Нешев.

Проверката на прогнозата за времето, пестенето на батерията на телефона, носенето на вода и храна със сигурност ще ви предпазят от опасностите. За да се насладим на планината, трябва да разполагаме с подходяща екипировка и най-важното в нея са удобните обувки.

И преди да тръгнете, задължително предупредете някого къде отивате и изтеглете мобилното приложение на ПСС. Така при нужда, спасителите ще ви намерят по-лесно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите ни с поражение от еврошампиона Сърбия на турнира в Украйна
Волейболистите ни с поражение от еврошампиона Сърбия на турнира в Украйна
10 души от оркестъра на операта в Бургас са заразени с COVID-19
10 души от оркестъра на операта в Бургас са заразени с COVID-19