НОВИНИ

Заради новите мерки ресторантьори се притесняват от загуба на персонал

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 21.08.2021 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Задава се нова криза с персонала в заведенията, ако собствениците искат да работят на 100%, предупреждават ресторантьори в пловдивския квартал "Капана". Припомняме, че новата заповед на здравния министър позволява на заведенията да работят на пълен капацитет само ако персоналът и клиентите са изцяло ваксинирани, преболедували Ковид или с негативен PCR тест. В противен случай заведението може да продължи да работи, както и сега, с 50 на сто капацитет.

Заведенията в квартал "Капана" в Пловдив все още работят на 50 процента за посетители. Те имат възможност да преминат и на пълен капацитет, но трябва и персоналът им, и клиентите да са ваксинирани, да са преболедували COVID-19 или да разполагат с актуален PCR тест. Повечето от управителите смятат, че това на практика е невъзможно, защото трудно могат да проверят дали представените документи са истински или не. Освен това смятат, че икономически няма да им бъде изгодно, тъй като делът на имунизираните клиенти и такива, които могат да докажат среща с вируса, също не е особено висок. Усеща се обаче и известно неразбиране от страна на персонала на обявената възможност за работа на 100 процента. От бранша казват, че има случаи на служители, които са си депозирали молбите за напускане само при въпрос какви са нагласите им относно ваксинирането.

Четирима служители в пловдивска сладкарница вече са заявили, че ще напуснат, ако поискат от тях да се имунизират.

"Лично според мен е излишно, понеже няма да можем да работим на сто процента, клиентите също 20 процента са ваксинирани само. Прави го по-трудно както за нас, така и за всички клиенти, персонал, управители", заяви Даниела Димитрова.

Управители от Пловдив и Варна посочват, че от заетите в този бранш ваксинирани са около 10-15 процента. Затова прогнозират, че в бъдещ период кризата с намирането на кадри ще се задълбочи.

"Всеки си взима индивидуално решение, това не е нещо, което мога аз да диктувам, да налагам или да определям, решението е важно, всеки трябва да си го вземе сам за себе си", коментира Елин Николов, който е собственик на заведение в "Капана".

"Самата работа не е сигурна вече. Аз две години и половина съм била сервитьор, като удари самата криза и короната, беше много тежко, защото ти не можеш да правиш нищо и нямаш никакви доходи следователно", допълни сервитьорката София Плачкова.

В съседно заведение в "Капана" обаче са на път да изпълнят едното условие, за да работят с пълен капацитет 100 процента ваксиниран персонал. В същото време им се струва невъзможно да следят дали клиентите им са имунизирани или преболедували.

"Това означава, че ще има струпване на много хора, трябва някой постоянно да е ангажиран с тях да ги проверява, да се кара, дали са истински или не са истински... Не виждам как би се случило", обясни Лазар Бричков.

Клиентите споделят подобно мнение.

"Няма да посещавам, бе, ще си пия у нас кафето на терасата и това е. Но няма да се ваксинирам".

"Тоя, който е решил да се ваксинира, е преценил защо и как".

От бранша посочват, че не протестират срещу новата заповед, а напротив - оценяват дадената им възможност.

"Но това, че сме приели да работим на 50 процента, за мен също не е справедливо. Тъй като, след като използваш 50 процента от капацитета си, за останалите ти дължат компенсация от правителството. Нормално е. Ти плащаш 100 процента наем, електричество, климатици, всичко. А работиш с 50. А другото кой да го компенсира!", заяви Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията.

"За първи път имаме не "затваряте, ограничаваме ви и т.н.", а се гледа в някаква посока, в която да има база за разговор. Лошото е, че ако остане само така, ще бъде като мярката 60 на 40, много хубаво написано, всичко точно, обаче не можем да се възползваме от него", коментира Михаил Николов, собственик на заведения във Варна.

От Конфедерацията на българския туристически бизнес също настояват за превантивни мерки и ясни механизми за компенсация на най-засегнатите бизнеси. Те смятат, че ниската ставка на данък добавена стойност трябва да се запази и се обявиха против цената на тока, която по думите им вече е скочила драстично.

Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландска съдийска бригада свири Италия - България
Нидерландска съдийска бригада свири Италия - България
Без медал за българските отбори на турнира по софтбол в Дупница
Без медал за българските отбори на турнира по софтбол в Дупница