НОВИНИ

Откриха международния фестивал на народната носия в Жеравна

bnt avatar logo
от БНТ
13:06, 21.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици хора се пренесоха 150 години назад във времето на Фестивала на народната носия в Жеравна.

Песни, танци и невероятна атмосфера без телефони, часовници и характерните за съвремието предмети.

"Чудесно е, просто неописуемо. Човек трябва да дойде и да го изживее, за да разбере. Идвам за пета поредна година и мисля да се връщам докато мога", сподели Петя Цветанова.

"Този традиционен събор на българщината е нещо, което може да ни радва, да ни зарежда с положителна енергия и да знаем, че България ще я пребъде", коментира Живко Костадинов.

"Събират се много хора в Жеравна, с различни носии, от различни фолклорни области и просто емоцията е неописуема. Моята носия е от Шопския крак", сподели Тишо.

"Точно това си говорихме вчера колко са красиви българките в нашите национални облекла, и много се радвам, че стават все по-модерни", каза и Николая Димитрова.

Кулминацията ще бъде късно вечерта, а само преди минути беше предложен брак точно тук с български носии на Фестивала на народната носия в Жеравна.

"Едно усещане на материализация на генната памет. Това е вид интерпретация на народната поговорка, че кръвта вода не става и че когато сме заедно, можем повече", обясни д-р Милен Врабевски.

Народните танци могат да повишат имунитета на хората, убедени са организаторите на фестивала. На фестивала се спазват противоепидемичните мерки.

"Всички са изключително щастливи, всички са много спокойни. Имаме си всичко. Имаме си вода, имаме си ток. Дезинфектанти навсякъде, ръцете чисти, а пък сърцето - пълно с любов. Ето това е фестивала в Жеравна", обобщи Христо Димитров.

Фестивалът в Жеравна продължава и утре.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат по-скъпа и разширена "синя зона" в Благоевград
Предлагат по-скъпа и разширена "синя зона" в Благоевград
Сезонът в НБА стартира на 19 октомври
Сезонът в НБА стартира на 19 октомври