НОВИНИ

Интерес към ваксинирането срещу COVID-19 в София

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:07, 21.08.2021
6654
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

При сериозен интерес преминава ваксинирането в столицата през почивните дни в създадените мобилни пунктове.

Само за час в Културния дом "Искър" в квартал "Дружба" преминаха 50 души, за да им бъде поставена избраната от тях доза ваксина.

Това е единственият пункт, организиран от Столична община преди обяд. Очаква се следобед да бъдат разкрити още. Отварянето се забави с 40 минути заради неуредици, но всички хора, които искаха да се ваксинират, го направиха. Пунктът предлага възможност за ваксинация с всички разрешени ваксини.

"Тук през почивните дни, когато работи ваксинационният пункт около 150 до 200 човека сме достигали на ден. Интересът е голям. За сравнение мога да кажа, че броят на хората, които се ваксинират в тези пунктове е равен на броя на хората, които се ваксинират в ДКЦ-тата през седмицата", заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Хората очакват да има пунктове за ваксинация и на открито, но в момента такива няма. Обяснението на общината е, че в момента на открито има риск заради високите летни температури.

"Най-често питат за страничните ефекти какви са, като това е строго индивидуално. Повечето хора изпитват дискомфорт в ръката, в която е сложена ваксината, възможно е да се вдигне температура по-рано или по-късно през деня, но това е съвсем нормално. По-тежки странични ефекти не сме имали досега", обяснява д-р Мирослав Кафеджиев.

Пунктът за ваксинация в "Дружба" ще работи до 16.00 днес, а в 13.00 ч. предстои да се открият пунктове и в пет от големите търговски центрове. Ваксинационен пункт има и в Окръжна болница в София. Той работи всеки ден от 8.00 до 20.00 ч.

Желаещите да се ваксинират в Габрово могат да го направят днес и утре до 13.00 ч. на Централния кооперативен пазар. В Плевен има ваксинационен пункт, разположен на площад "Възраждане", който работи от 8.00 до 12.00 часа. На общинските пазари във врачанските села Бутан и Крушовица също има изнесени мобилни пунктове, работещи от 8.00 до 12.00 часа, включително през събота и неделя.

Мобилни екипи ваксинират желаещи в Габрово, Плевен, Враца и София

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България със седем домакинства на Световни купи по гимнастика по пътя към Париж 2024
България със седем домакинства на Световни купи по гимнастика по пътя към Париж 2024
Почетино се надява Меси да бъде в групата за Реймс
Почетино се надява Меси да бъде в групата за Реймс