НОВИНИ

Отбелязваме 144 години от Шипченската епопея

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:18, 21.08.2021 (обновена)
6078
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Националното честване продължава няколко дни като символ на историческата битка от Руско-турската война.

В честванията участва и президентът Румен Радев. Той прие почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка. Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини.

"Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските войни, които заедно отстояха прохода. Онази врата, през която влезе българската свобода. Но Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното ни и националното ни бъдеще. Нямам грам съмнение, че всички ние, заедно, с общи усилия и солидарност ще победим страха, колебанието, унинието, за да може да просперира България. Защото никой не може и няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата", каза в речта си президентът.

Румен Радев: Шипка е символ на битката, която всеки българин води дълбоко в сърцето си

Той благодари на всички участници в похода към върха - защото по думите му "всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ".

Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище "Д.П. Сивков - 1870".

Програмата на Шипка започна в 11.00 часа с открит урок по история. Колекция от оръжия и униформи, медали, нагръдни знаци и фотографии от историческите събития представят от Националното дружество „Традиция". Желаещите могат да облекат униформи и да се снимат с пушка в ръце.

За първа година няма възстановка на боевете, заради което по-малко хора дойдоха на историческия връх.

Организиран е обществен транспорт от Габрово за желаещите да се включат в тържествата. Движението през прохода Шипка остава отворено.

През август 1877 г. отбраната на прохода обръща хода на Руско-турската Освободителна война и дава пътя към свободата на България.

Между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов се водят епичните боеве на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо.

Вижте повече от емоцията на Шипка във видеото

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция затяга границата си с Турция заради бежанската вълна от Афганистан
Гърция затяга границата си с Турция заради бежанската вълна от Афганистан
Мобилни екипи ваксинират желаещи в Габрово, Плевен, Враца и София
Мобилни екипи ваксинират желаещи в Габрово, Плевен, Враца и София