НОВИНИ

"Европейци" на гости в Града на изкуствата и науката във Валенсия

Айше Сали
от Айше Сали
20:48, 20.08.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Тази седмица "Европейци" ще ви отведе в Града на изкуствата и науката във Валенсия. С построяването му Испания отдавна е осъществила една от най-новите и почти ренесансови идеи за промяна на Европа - обединяването на науката, технологиите и изкуствата, което да доведе до промяна в начина на мислене на хората.

Ароматният жасмин поделя красотата си с ярките цветове на дърветата наоколо. За да може всяка стъпка във Валенсия да буди възхищение. Тук фантазията се свързва с традициите. В този град това означава да бъдеш модерен. Така науката среща изкуствата във футуристичен град, който продължава да се развива въпреки трудностите на пандемията.

Някога науката и изкуството са били едно цяло. С времето и еволюцията някои неща са се разделили, но всъщност не можеш да разделиш тялото си. Заедно науката и изкуството създават културата, казва Мириам Атиенза, директор по съдържанието в Музея на науката.

Музей на науката, планетариум, опера, океанариум, концертна зала, създадени с таланта на един от най-значимите архитекти на нашето съвремие - Сантяго Калатрава.

Директната връзка с Града на изкуствата и науката, която ще имат испанците след построяването на трамвайната линия, е пример за това какво иска да постигне ЕС с Фонда за регионално развитие.

Едно от най-прекрасните неща, които прави музеят, е това че изгражда невероятна връзка с децата и с младежите. Не е задължително всички да се занимават с наука, но е важно, когато станат на 14-15, да не си кажат, че това е нещо скучно и да спрат да се интересуват от нея, казва Алберто Париси, физик.

Докато със своя незабележим ход Махалото на Фуко в Града на изкуствата и науката ни напомня, че земята се върти, Старият континент се променя. А във Валенсия имат план как това да се усети и от хората. С големи европейски проекти ще подобрят качеството на въздуха, ще намалят с 90 процента пластмасата в моретата и реките наоколо. Целта е всичко това да се случи до 2030 г.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Традиционното „Лятно кино в квартала" отново е във Варна
Традиционното „Лятно кино в квартала" отново е във Варна
Протестно шествие в подкрепа на афганистанския народ се проведе в София
Протестно шествие в подкрепа на афганистанския народ се проведе в София