НОВИНИ

Възможно ли е провеждането на избори 2 в 1?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:17, 20.08.2021
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

По Конституция седем дни след втория мандат президентът трябва да връчи и третия. Интересното тук обаче е, че след връчването на третия мандат другата седмица няма срок, в който партията, която го е получила, да посочи министър-председател.

Това на практика значи, че партиите могат да разговарят със седмици, докато постигнат или не постигнат съгласие. Едва след посочването на министър-председател започва да тече 7-дневен срок за мандатоносителя.

Все още не е ясно и каква дата ще изберат за насрочване на президентските избори депутатите. Чакат разговор с ЦИК за възможностите и никой не се ангажира публично с предложение за дата за президентските избори. Повечето от политическите формации смятат, че избори две в едно не са добър вариант.

Депутатите трябва да насрочат избори за президент поне 60 дни преди провеждането им. Изборът за нов президент се провежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на пълномощията на държавния глава.

Въпреки призива на председателя на парламента депутатите нямат дата. Най-голямата парламентарна група "Има такъв народ" смята, че няма значение коя ще е датата за президентските избори.

Коя е удачна дата за президентски избори и трябва ли да бъдат две в едно според вас?
"Не сме го обсъждали, ще го говорим в групата, самостоятелни изявления няма да правя", каза председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

ГЕРБ смятат, че момента, в който всички в парламента се обявяват опозиция и няма перспектива да се реализира трети мандат парламентарните избори не трябва да се протакат.

"Всички се обявиха за опозиция. Това е шизофренно състояние. Не вярвам за държавата да е полезно да се протакат парламентарните избори. За нас най-добрият вариант и за държавата, щом няма да има правителство, е да има дата максимално бързо", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков.

Според БСП изборите ще бъдат в обстановка, която няма да предполага много добри условия в COVID криза и нямало да бъде много удобно за избори въобще.

"Удачен вариант никога няма да намерим. Когато се смесват два избора става разнопосочна и агитацията, ако щете за изборите, но отново казвам трябва да се направи най-доброто за демокрацията", каза Георги Гьоков от БСП.

От "Демократична България" очакват да чуят каква е готовността за избори на Централната избирателна комисия, за да определят датата за президентския вот.

Христо Иванов: Избори 2 в 1 не са удачен вариант

"Чакаме председателския съвет на парламента с ЦИК, за да обсъдим техническите условия. Така че другата седмица парламентът ще може да каже кога да насрочи президентските избори. Другата седмица решението парламентът трябва да почне да го формира, а президентът кога - не мога да коментирам. Коя е удачната дата не мога да кажа, чувам различни послания", обясни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

И ДПС изчакват да чуят ЦИК, но за тях избори две в едно не са проблем.

"Не сме мислили кои дати са удачни или не. Парламентът ще реши. За нас няма удобни или неудобни срокове", каза депутатът от ДП Хамид Хамид.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" няма да се противят на никакви дати. Смятат, че опозицията в парламента, за каквито се определиха от "Има такъв народ", трябва да насрочат датата за президентските избори.

"Влязохме във варианти, които всички са лоши. Кой е най-добрият от лошите е трудно да се прецени и трябва да се приеме, това което е. Аз в такива случаи избягвам да си избирам дата за изпит. Когато кажат тогава", обясни Татяна Дончева от ИБГНИ.

Заради сроковете в закона за избор на държавен глава и конституцията най-ранната дата за насрочване на избори за президент е 24 октомври, а най-късната - 14 ноември.

В ситуация, в която реализирането на третия мандат изглежда почти невъзможно, най-ранният вариант, при който третият мандат бъде връчен след седмица и хипотетично върнат след още 7 дни, без кабинет означава, че държавният глава може да насрочи нови предсрочни избори най-рано на 31 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДКК освобождава четирима членове на управителния орган на ВМЗ-Сопот
ДКК освобождава четирима членове на управителния орган на ВМЗ-Сопот
Нови мерки: Облекчения за ваксинираните и ограничения за неваксинираните
Нови мерки: Облекчения за ваксинираните и ограничения за неваксинираните