НОВИНИ

Започва опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:48, 20.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Триумфалната арка в Париж съвсем скоро ще бъде опакована по мечтата и проекта на покойния световен артист Кристо Явашев. Очаква се подготовката за инсталацията да приключи на 17 септември.

Работници вече са издигнали скелето около Арката от 19 век. Високият 50 метра монумент ще бъде опакован в сребристо син плат. Племенникът на Кристо и директор на проекта разказва за възникването на идеята на художника.

"Кристо каза на екипа в центъра Помпиду - бих искал да опаковам Триумфалната арка в Париж. Това е, което наистина искам да направя. Те казаха добре и говориха с Филип Белавал, който е президент на Центъра за национални монументи. Той хареса идеята. После той говори с президента Макрон и така започна всичко през 2017 г.", каза директорът на проекта за Триумфалната арка Владимир Явашев.

Това е просто спазване на обещание към него, казва още Владимир Явашев.

Проектът се ражда през 1961 година, когато роденият в България и вече покойник Кристо наема стая близо до арката. Той работи съвместно със съпругата си Жан-Клод, починала през 2009 г. Кристо прави макети в естествен размер, за да уточни всеки детайл.

"Кристо щеше да бъде щастлив, ако някой погледне и каже - това изглежда също като рисунките", споделя Явашев.

Триумфалната арка ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра текстил и 3000 метра червено въже. Монументът ще остане опакован от 18 септември до 3 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Традиционното „Лятно кино в квартала" отново е във Варна
Традиционното „Лятно кино в квартала" отново е във Варна
Протестно шествие в подкрепа на афганистанския народ се проведе в София
Протестно шествие в подкрепа на афганистанския народ се проведе в София