НОВИНИ

"В очакване на Моцарт" - авторски спектакъл на Вера Немирова, показват утре в Правец

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:02, 20.08.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Световноизвестната оперна режисьорка Вера Немирова с майсторски клас с млади оперни певци по случай 100-годишнината на Националната музикална академия. Тя постави свой авторски спектакъл "В очакване на Моцарт" с откъси от най-обичаните опери на Амадеус. Премиерата ще е утре вечер на фестивала в Правец.

С много ирония към задкулисните отношения в операта, но и с много любов към професията Вера Немирова повежда младите певци на вълнуваща разходка в света на Моцарт. Спектакълът е изграден върху една ситуация, която е добре позната на всеки начинаещ оперен артист.

"Те са на кастинг, чакат на един безсмислен кастинг, който продължава при младите оперни певци даже няколко години, докато стигнат до мечтаната партия на Моцарт да пеят, до мечтаната сцена, до мечтаната опера и много им е трудно, пътят им е труден. Ние искаме да покажем именно тази трудна страна на пътя на оперния певец към голямата кариера. Неговите страхове, неговите надежди и винаги спасителният сал е музиката на Моцарт", заяви Вера Немирова.

Вера Немирова умее не само да преведе операта на езика на съвременните отношения, но и да зарази с идеите и енергията си всеки отделен артист, с когото работи. А когато това са студенти реакцията е още по-спонтанна, а оценката е в една дума "невиждано".

"Класическа режисура със сигурност няма да има, всичко е модерно, всичко е "Уау", всичко е уникално, извън епохата на Моцарт", заяви Радинела Василева.

Вера Немирова добре знае колко скучен може да е Моцарт и за публиката, и за артистите и се бори да го направи достъпен, разбираем и любим и за двете страни. А този спектакъл със сигурност ще е най-емоционалният в кариерата ѝ, защото го посвещава на майка си, която почина докато Вера работеше по него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни квалификации за Катар 2022 от 1 до 8 септември по БНТ 1 и БНТ 3
Световни квалификации за Катар 2022 от 1 до 8 септември по БНТ 1 и БНТ 3
Долината Панджшир - последният бастион на свободата в Афганистан
Долината Панджшир - последният бастион на свободата в Афганистан