НОВИНИ

Как посрещнаха новите мерки заведенията в "Капана"

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 21.08.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Задава се нова криза с персонала в заведенията, ако се наложи всички да бъдат задължително ваксинирани, за да работят, предупреждават собственици на ресторанти в пловдивския квартал "Капана".

Новата заповед на здравния министър позволява на заведенията да работят на 100%, само ако персоналът и клиентите са изцяло ваксинирани, преболедували или с негативен PCR тест. В противен случай заведението може да продължи работа както досега, с капацитет 50 на сто.

Повечето управители казват, че в момента такава проверка и организация е невъзможна, защото би довела до струпване на хора. Освен това за целта трябва да бъде отделен служител, който да се ангажира с проверки.

Усеща се и неразбиране от служители за възможността за 100% работа на заведенията. От бранша разказват, че има служители, които са депозирали молбата си за напускане само при въпроса какви са нагласите им относно ваксинацията.

"Всеки си взима индивидуално решение, това не е нещо, което аз мога да диктувам, налагам или определям. Решението е важно, всеки трябва да си го вземе сам за себе си. Това въобще не е водещо в избора на кадри, нито пък е тема на разговор между нас вътре в колектива", казва Елен Николов, собственик на заведение в "Капана".

Междувременно от Конфедерацията на българския туристически бизнес настояха за превантивни мерки и създаването на ясни програми за компенсация за най-засегнатите бизнеси. Според тях ниската ставка на ДДС трябва да се запази и се обявиха против цената на тока, която по думите им е скочила драстично в последните месеци.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на хвърчилата във Варна
Парад на хвърчилата във Варна
Румен Радев: Шипка е символ на битката, която всеки българин води дълбоко в сърцето си
Румен Радев: Шипка е символ на битката, която всеки българин води дълбоко в сърцето си