НОВИНИ

Предлагат по-скъпа и разширена "синя зона" в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 21.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Повишаване цената на „синята зона" и ограничаване на нерегламентираното паркиране в междублоковите пространства. Това предвиждат промени в новата наредба за паркиране в Благоевград от есента. По този начин според вносителите, ще се избегнат проблеми между живеещите и тези, които паркират пред домовете им.

Разширяване на синята зона. Само, че не с добавянето на нови улици към нея, а само с включването на така наречените „мъртви петна" в междублоковите пространства в града, които са в обхвата на зоната.

"Приемаме изцяло принципа на старозагорската, на софийската, на бургаската, на варненската и пловдивските общини. Там навсякъде обхвата на синята зона е определен в границите на няколко улици, а не са изброени улиците, както е в нашата наредба", казва Кирил Илиев, общински съветник.

По думите на Илиев, по този начин ще се избегнат, до сега създавалите се конфликти между хората, които си оставят колите в близост до блоковете на живущите в района хора, които пък от своя страна са приели за своя собственост общинските места пред блоковете си.

Повечето жители на Благоевград определят промените за абсурдни. Според тях, междублоковите пространства са в много лошо състояние, за да се таксуват с цена за синя зона, а и по този начин, не само че няма да се разрешат проблемите, а и ще бъдат създадени нови.

Ръководството на Община Благоевград смята, че заради наближаващите кризи, не му е времето да се правят промени в наредбата на парче. Според общинския секретар, преди да бъде прието решението от Общинския съвет, трябва да бъдат зачетени предложенията на хората, които живеят в районите на тези пространства.

"В деловодството на общината биха могли да заявяват предложения, също така в социалните мрежи, на сайта на общината. Така че моята молба е наистина гражданите ни бъдат активни", казва Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград.

Обсъждането на промените в наредбата е планирано в следващите няколко седмици. А дали цената на синята зона и нейното разширяване ще бъде прието, предстои да разберем през есента.

Автор: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите четирима поставени достигнаха 1/2-финалите в Синсинати
Първите четирима поставени достигнаха 1/2-финалите в Синсинати
Откриха международния фестивал на народната носия в Жеравна
Откриха международния фестивал на народната носия в Жеравна