НОВИНИ

Променлив е интересът към ваксинацията у нас

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 21.08.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

С променлив интерес тече ваксинацията срещу COVID-19 в страната. В София пред организирания от общината пункт чакащи имаше още от сутринта, но в Сандански желаещите в почивния ден бяха по-малко, отколкото през седмицата.

Още в 9.00 ч. сутринта пред пункта за ваксинация в Дома на културата в квартал "Дружба" вече имаше хора. Заради забавяне с отварянето на пункта дори се образува опашка. А само за час ваксина си сложиха над 50 души.

"Това е единственият вариант, който работи от 9.00 ч. сутринта, всички други са в молове и на закрито", каза един от чакащите.

БНТ: Вие се притеснявате на закрито?

"Абсолютно се притеснявам. Няма достатъчна амбиция у държавата хората да се ваксинират", отговори той.

"На никой не му е приятно да чака, ама чак пък толкова не е фатално", смята друг.

"Само ваксините могат да ни спасят. Друго - не", коментира трети.

"Най-често питат за страничните ефекти какви са, като това е строго индивидуално. Повечето хора изпитват дискомфорт в ръката, в която е сложена ваксината, възможно е да се вдигне температура по-рано или по-късно през деня, но това е съвсем нормално. По-тежки странични ефекти не сме имали досега", обясни д-р Мирослав Кафеджиев.

Мобилни екипи ваксинират желаещи в Габрово, Плевен, Враца и София

В изнесения имунизационен кабинет в Сандански обаче за целия работен ден преминаха едва 20 души.

"Чувствам се абсолютно сигурен, ако не се чувствах сигурен, нямаше да карам майка ми и баща ми да се ваксинират. И не е нормално да има ваксини и хората да не искат да се ваксинират. Това единственото спасение за хората и да си върнем нормалния начин на живот", коментира жител.

"По принцип минават около 30-40 човека на седмица, но събота и неделя са по-малко. Няма значение за нас дали е от Сандански или е от страната, стига да е с български документи. Това е заповедта - да са български граждани. Ако са чужденци, трябва да имат документи за пребиваване в страната", обясни медицинската сестра Анка Трайкова.

По същите правила ваксинират и в София. А Столичната община предстои да започне информационна кампания за стимулиране на ваксинацията.

"Тук през почивните дни, когато работи ваксинационният пункт, около 150 до 200 човека сме достигали на ден. Интересът е голям. За сравнение мога да кажа, че броят на хората, които се ваксинират в тези пунктове, е равен на броя на хората, които се ваксинират в ДКЦ-тата през седмицата", каза зам.-кметът Дончо Барбалов.

В София общински пунктове за ваксинация има и в 5 от големите търговски центрове. Организираните на открито пунктове обаче са затворени заради високите температури, уточниха от Столичната община. През уикенда работи и имунизационният кабинет в Окръжна болница.

А мобилни пунктове и утре ще има в Плевен, Габрово и във врачанските села Крушовица и Бутан.

Репортери: Гергана Гайдарова, Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстремна опасност от пожари в Атика и Евия
Екстремна опасност от пожари в Атика и Евия
МЗХГ: Все повече жени играят ключова роля в развитието на земеделието у нас
МЗХГ: Все повече жени играят ключова роля в развитието на земеделието у нас