Кой е Андон Андонов - наказаният полицай за насилие над протестиращи

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:12, 17.08.2021
8123
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Един от четиримата обвиняеми за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет е вече бившият главен инспектор в СДВР Андон Андонов, научи "По света и у нас". Името му днес беше многократно споменавано и от парламентарната трибуна. След протестите той е бил преназначен в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор. От прокуратурата съобщиха за БНТ, че тогава той не е бил обвиняем, но тъй като вече е, е отстранен от длъжност.

Днес най-коментирано беше името на Андон Андонов, който на 10 юли е ръководел сектор към Специализираните полицейски части в СДВР. За действията си във въпросната вечер той е получил дисциплинарно наказание "забрана за повишаване" за срок от две години, което той обжалва.

Докато тече тази процедура обаче Андонов е назначен в Бюрото по защита на свидетелите. От прокуратурата обясниха, че към този момент е отговарял на изискванията за позицията. Впоследствие е бил отстранен.

Лицето и името на Андон Андонов днес са сред най-коментираните - от социалните мрежи до трибуната на Народното събрание.

"Искахте лицата на биячите. Това е основният организатор. Името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към Специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали, господа? Вие сте били негови началници по онова време", каза Антоанета Цонева - народен представител от "Демократична България".

Андон Андонов откриваме в кадри от протестите миналата година, направени и от протестиращ - Петър Бакалов. Той тогава разговаря с него.

-Страх ли ви е понякога, че шефът ще Ви накаже, ако направите правилното нещо?
-Никога.
-Никога?
-Не, страх ме е много. От тебе повече. Сериозно. Може да ме удариш, може да ме снимаш нещо... да стане. Недей сега.

След вътрешната проверка след сигналите за насилие миналата година Андон Андонов е получил дисциплинарно наказание забрана за повишение за срок от две години.

От парламентарната трибуна Арман Бабикян цитира думи, за които каза, че са на Андонов и са извадени от протокол от обжалването на наказанието му пред съда.

"Под колоните на МС имаше пет-шест човека, като имаше и едно момиче, но всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето дали има нужда от нещо. То се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. Те бяха на земята. Седнали. Не съм видял никой служител да е влачил някого от протестиращите по земята. Винаги по двама служители ги водеха, държаха ги под мишници, за да не могат да се търкалят по земята", каза Арман Бабикян, народен представител "Изправи се БГ! Ние идваме".

Рашков в НС: „Филмът на ужасите“ с полицаите биячи е бил известен, но скрит

Освен на записа, разпространен миналата седмица, камера на "По света и у нас" е запечатила също вечерта на 10 юли 2020 г. В кадрите ни, излъчени още тогава, се вижда извеждането към колоните на момичето, което по-късно е било снимано от полицай. Заснет е и преминаващ служител на МВР, който прилича на Андонов.

След проверката Андонов е сменил местоработата си - назначен е в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор, съобщиха от трибуната на Народното събрание

"Този, който е обаче началник сектор в Специализирани полицейски части, е бил инсталиран веднага след установяването на неговата постъпка. Къде? В Бюрото за защита на свидетели, при Гешев. Това е неговата преторианска гвардия. Там ли се събира този башибозук? Там ли ги криете тези хора, за които твърдите, че няма да бъдат повишавани през следващите две години?", заяви Антоанета Цонева, народен представител от "Демократична България".

"Заслужил деятел на Бюрото за защита при главения прокурор веднага е станал там. Веднага. На по-висока длъжност с 800 лева по-висока заплата", каза Бойко Рашков - служебен министър на вътрешните работи.

На въпрос от "По света и у нас", от прокуратурата казаха, че когато е бил назначен, Андонов не е бил обвиняем и е отговарял на законовите изисквания за длъжността. След привличането му като обвиняем е бил отстранен. Според прокуратурата, по този начин обвинението е показало, че действа безкомпромисно с всички нарушители.

Не успяхме да открием Андонов за коментар.

Всичко по темата за скандалните кадри с полицейско насилие четете ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Издъхна соченият за убиец на писателя Георги Марков
Издъхна соченият за убиец на писателя Георги Марков
След завземането на Афганистан: Талибаните ще позволят на жените да работят и учат
След завземането на Афганистан: Талибаните ще позволят на жените да работят и учат