НОВИНИ

Атанас Славов: На това Народно събрание му липсваше решителност

bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 13.09.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

"На това Народно събрание му липсваше решителност, за да стигне до край, имаше достатъчно време да минат поне два-три закона. Законът за съдебната власт беше внесен в първия ден на това събрание, комисиите бяха създадени три седмици по-късно. Първите закони, които бяха внесени по темата, бяха на "Демократична България". Това коментира Атанас Славов, депутат от ПГ на "Демократична България" и член на Комисията по конституционни и правни въпроси в предаването "Денят започва".

По думите му съдебната реформа винаги е предизвиквала спорове по една проста причина. Има хора, които имат влияние върху съдебната власт повече от 10 години и тези хора не искат да бъдат извадени от там, допълни Атанас Славов.

"Комисията последните десет дни проведе пет заседания, от "Демократична България" опитахме да поставим на първо гласуване Закона за съдебната власт, не се стигна до гласуване, бяха използвани трикове, хватки, безцелно говорене, само и само да не се стигне до гласуване. Субектите, които не искат съдебна реформа, са два - ГЕРБ и ДПС. Законопроектът за прехвърляне на Бюрото по защита от главния прокурор към министъра на правосъдието е гласуван на второ четене, ДБ поиска извънредно заседание за днес, за да може да бъде все пак нещо гласувано. Това обаче не се случи", заяви Атанас Славов.

Той цитира Конституцията. Според него, когато 1/5 от народните представители поискат парламентът да се събере извънредно, председателят на Народното събрание е длъжен да насрочи заседанието.

Ивайло Мирчев: Нашата цел е да бъдем първа политическа сила

Атанас Славов коментира още, че според предложението, което се прави от страна на "Демократична България", делата срещу бизнесмените Димитър Желязков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Николай Банев ще бъдат довършени от съставите, които са ги гледали досега.

"Къде беше българската прокуратура по казуса "Магнитски", как се стигна изобщо до този случай, защо прокуратурата не забелязваше фигурата на Пеевски, за Васил Божков се активираха последната година, както се случи с делото КТБ седем години по-късно, тези въпроси бяха зададени в правна комисия и не получиха отговор от българската прокуратура", попита Славов.

"В една демократична държава такъв главен прокурор трябва да си подаде оставката", така депутатът от "Демократична България" коментира появилата се в интернет пространството снимка на Иван Гешев от Народното събрание, на която се вижда неговият разговор с ПР-а на Бойко Борисов - Севделина Арнаудова.

Атанас Славов каза още, че "Демократична България" е фокусирана върху парламентарните избори.

"Искаме да поемем отговорност за управлението на държавата, предстои да вземем решения за президентските избори следващите седмици. Не мисля, че ще има директна подкрепа за президента Радев, предстои да вземем нашите решения по отношение на бъдещ кандидат", заяви още Атанас Славов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Умишлен палеж на автомобил в Бургас
Умишлен палеж на автомобил в Бургас
Заради ремонти три пловдивски гимназии започват учебната година в други сгради
Заради ремонти три пловдивски гимназии започват учебната година в други сгради