НОВИНИ

Синдикалисти и министри обсъдиха бъдещето на "Мини Марица-изток"

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 13.09.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Да бъде преразгледана позицията на България пред Европейската комисия по поетите ангажименти по Зелената сделка, както и централите от комплекса на "Марица-изток" да бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждането на нови технологии за работа с въглища. За това настояха днес синдикатите от енергийното дружество на среща със служебните министри на икономиката и финансите .Срещата бе по искане на Кирил Петков и Асен Василев.

Въглищните централи в България трябва да бъдат спрени до 2030 г. заради изискванията на Европейския съюз по така наречената "зелена сделка". След това трябва да преминат поетапно - през използване на природен газ като гориво и към възобновяеми източници. Това ще доведе до загуба на работни места. Затова синдикатите поискаха да бъде запазен въгледобивът в мините.

"Маришкият басейн дава около 40% от електроенергията на страната и това са наши 40%. Те не са с вносна суровина. Много е важно да си останат тези 40% наши", заяви Асен Василев, служебен министър на финансите.

Синдикатите поискаха от Асен Василев и Кирил Петков и преразглеждане на позицията на България пред Европейската комисия по поетите ангажименти по Зелената сделка, както и централите от комплекса на "Марица-изток" да бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждането на нови технологии за работа с въглища.

"За нас хората са много важно нещо. Говорим за над 10 000 човека, работещи или 20 000 с техните семейства. Една от нашите цялостни идеи е, че не можем да правим планове само на базата на стратегии. Затова сме и тук на място и дискутираме", обясни Кирил Петков, служебен министър на икономиката.

Петков и Василев поеха ангажимент пред синдикатите разговорите за бъдещето на комплекса да продължат.

"Поеха ангажименти, това, което ние защитаваме като позиции, това, което искаме всъщност. Иновативните технологии, свързани с работата на въглищните ТЕЦ-ове, да подчертая дебело, на въглища, да влязат в Плана за възстановяване", заяви председателят на КНСБ Наско Митев.

Синдикалистите заявиха, че ще бранят работните си места с всички законови средства. Над 100 000 са събраните подписи в подписката "Да спасим "Марица-изток". В нея се разписаха и двамата министри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрати на съдбата - момчето, което оцеля по чудо след пропадане с лифт в Италия, е отвлечено от роднини
Обрати на съдбата - момчето, което оцеля по чудо след пропадане с лифт в Италия, е отвлечено от роднини
Балкан (Ботевград) започна с победа предсезонната си подготовка
Балкан (Ботевград) започна с победа предсезонната си подготовка