НОВИНИ

Радев разпуска НС в четвъртък и ще назначи нов служебен кабинет (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:01, 13.09.2021
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът ще разпусне Народното събрание на 16 септември и в същия ден ще назначи нов служебен кабинет. Съставът му зависи изцяло от президента - може да е същият, но е възможно и някои министри да бъдат сменени. Двата дни, в които 46-ия парламент ще продължи да съществува, са във фокуса на някои от партиите, които настояват да се разгледат промени в съдебните закони като утре се свика извънредно заседание. Председателката на парламента Ива Митева има твърда позиция по казуса.

Само след около два месеца ще отидем да гласуваме за трети път тази година - този път изборите ще са 2 в 1 - предсрочни парламентарни и президентски, на 14 ноември, като евентуалният балотаж на президентските избори ще бъде на 21 ноември.

Работа в надпревара с времето - това е краят на 46-тото Народно събрание. След като искането им за извънредно заседание не беше удовлетворено, от "Демократична България" дадоха нова заявка.

"Подготвяме ново искане за свикване на НС утре, защото има важни законопроекти", каза Атанас Атанасов.

И втори отказ от парламентарния шеф. Ива Митева призна, че била в силна дилема какво да прави - от една страна било искането за извънредно заседание, от друга - парламентарният правилник я ограничавал. Решението на президента за деня, в който ще разпусне парламента, помогнало на Ива Митева за решението.

"Тъй като почти вече десетина дена се упражняват върху мен и президента, затова искам да кажа няколко неща - няма да го свикам, тъй като ще има редовно заседание в сряда, за да си спазим правилника такъв, какъвто ние сме си го приели, защото смятам, че след като ние не уважаваме нашия закон, не можем да искаме от хората да го правят и да уважават законите в тази държава", заяви Митева.

Ако свика заседание утре, според Митева, това може да се превърне в трайна практика в следващия парламент в нарушение на правилника. Председателят на Парламента обобщи работата на събранието като коментира и проваленото заседание на комисията за НСО.

"Това народно събрание поне актуализира бюджета. Не можем да очакваме от такъв раздробен парламент да свърши много в положението, в което работи. Ми ето - бюрото ще стане, НСО - до колкото разбрах няма кворум. Втори път се проваля заседанието за службата за сигурност. Значи има доста засегнати лица в случая. Тук става въпрос за висшите публични длъжности, а какво става за законите за обикновените хора. Ние не можем собствените си привилегии да махнем", каза Ива Митева.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази надежда, че поне символично ще се направи една от промените по пътя към съдебната реформа.

"Слава богу, президентът даде този ден, надявам се да го използваме добре. Ако то бъде направено, то ще очертае мнозинството на онези политически формации, които все пак, въпреки всички различия, спорове, взаимни недоволства, ще дадат помежду си знак, че има нещо, което може да ги обедини", каза Христо Иванов - председател на ПГ на Демократична България".

Кратък, но ефективен парламент, що се отнася до важните за хората решения - това е обобщението на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

"Жалко е, че едно от големите обещания, които формациите на протеста дадохме на хората, че ще започнем съдебната реформа, не се случи. Председателката на парламента искаше да започне съдебна реформи, много искаше, но нямаше желание. И затова не насрочи заседание на НС", каза Мая Манолова.

От БСП заявиха, че този парламент е изчерпан и няма какво повече да свърши.

"Направихме всичко възможно, за да се случи редовен кабинет в рамките на този парламент. Реформа на съдебната власт, за която се изисква парламентарно време. Не може за два-три, пет или десет дена или един месец дори да се направи такава реформа", коментира Филип Попов от "БСП за България".

От ГЕРБ-СДС посочиха липсата на време, но и на диалог като причина за свършеното и несвършеното от Народното събрание.

"Много неща не свършихме, всъщност не свършихме нищо. Парламентът не трябва да е сборище на свраки, които крякат една срещу друга - и образно, и не само. А трябва да бъде място, където хората от различните парламентарни групи, независимо от това, че имат различни становища по определени въпроси, се опитват да намерят онова, което ги събира", заяви Росица Кирова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Има такъв народ" отново припомниха, че ако бяха получили подкрепа, щеше да има правителство.

"Тази финансова щета, която е нанесена в момента на държавата заради тези избори, заради които говори и господин Борисов вчера, тя не е щета, която е предизвикана от действия на ИТН", заяви Радостин Василев - ПГ на ИТН.

Според експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова депутатите са пропуснали много шансове и всеки ден е имало възможност за отстъпки.

"В този състав месеци наред НС показваше, че им е липсвала предизборната кампания или че се готвят. Усилията от отделни парламентарни групи да се позиционират кои са на власт и кои ще бъдат в опозиция всъщност доведе до това да искат да са опозиция на президента и на служебното правителство. Последните дни и седмици - всичко е президентът да бъде поставен в някаква неудобна ситуация и това е възможно за политически удари, което е излишно", заяви доц. Наталия Киселова - експерт по конституционно право.

А дали поне един от законопроектите за съдебна реформа - този за Бюрото за защита на свидетели ще бъде приет, ще стане ясно в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отново е първа ракета на България
Виктория Томова отново е първа ракета на България
Бритни Спиърс се сгоди
Бритни Спиърс се сгоди