НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Не спорим за актуализацията, против сме увеличаването на минималната пенсия

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 13.09.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Бюджетът сякаш малко прекали със своята щедрост и популизма, изуми ни с минималната пенсия", коментира в "Още от деня" актуализацията на бюджета Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Всъщност минимална пенсия изобщо не трябва да има, в повечето страни няма минимална пенсия. Пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос", отбеляза той.

НС прие актуализирания бюджет на ДОО

Велев поясни, че ако тя е много малка и хората бедстват, влиза в сила социалното подпомагане.

"А при нас стана така, че ще получават 3/4 от пенсионерите една и съща пенсия. Това на всички по равно ни праща в едни други времена", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той заяви, че с този акт народните представители са казали, че "печелят тарикатите, печелят тези, които укриват доходи, защото те са укрили, тогава са откраднали от фондовете, а сега им даваме същата пенсия, като на тези, които са работили съвестно, квалифицирали са се, плащали са си осигуровки".

Васил Велев подчерта, че не спорят за самата актуализация на пенсиите - има инфлация, трябва да се компенсират, при това процентът, който отделяме за пенсии, е много по-малък от средния за Европа, за разлика от разходите, които отделяме за МВР и за съдебна система. От Асоциацията на индустриалния капитал в България са против увеличението на минималната пенсия.

Преизчислените пенсии ще се получат през януари с добавка за шест дни по новата формула

По думите му увеличението на парите за майчинство е грешно решение, тъй като в България имаме едно от най-дългите майчинства в света.

"Дългото майчинство не повишава раждаемостта, но със сигурност влошава материалното благосъстояние на нацията, със сигурност способства за деквалифициране на майките. Правилното решение е осигуряване на добри условия за децата в детски заведения", заяви Велев.

Какво още каза Васил Велев за актуализацията на бюджета - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният в Украйна Евелин Банев-Брендо е издирван от 3 държави - къде ще бъде екстрадиран?
Задържаният в Украйна Евелин Банев-Брендо е издирван от 3 държави - къде ще бъде екстрадиран?
Ангел Кунчев настоя за задължителна ваксинация за медици, проф. Витанов не изключва втори пик
Ангел Кунчев настоя за задължителна ваксинация за медици, проф. Витанов не изключва втори пик