Преизчислените пенсии ще се получат през януари с добавка за шест дни по новата формула

от БНТ , Източник: БНР
14:10, 12.09.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
актуализираните пенсии получат януари добавка шест дни новата формула
Слушай новината

Пенсионерите ще получат новите размери на пенсиите си с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35% през януари. Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула - това обясни националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

Относно избраната от депутатите дата - 25 декември, за влизане в сила на промените в размерите на пенсиите, националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира:

„Тази история с 25 декември на мене ми е много странна, дори бих казала смешна, защото от никъде не следва, че ако преизчислението през новия коефициент на приноса на осигурителния стаж, беше записано, че ще действа от 1 януари, съвсем не означава, че един следващ кабинет, един следващ закон за бюджета няма да държи сметка, тъй като това може да се случи, само ако някой отмени тази норма“.

Гонева е категорична, че взетите от парламента решения за пенсиите означава денонощна работа на специалистите по ДОО в НОИ , тъй като става въпрос за над 2 милиона и 200 хиляди пенсии, към които ще бъде приложен новия коефициент.

„Така трябва да работят колегите от НОИ, че на 7 януари всички пенсионери да получат новите си пенсии заедно с такава част от тези нови пенсии, която се отнася за пет дни през месец декември.

Разбира се, че през месец декември те ще получат действащите пенсии към месец декември, допълни експертът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Здравка Евтимова оцени финалистите в конкурса "Бодлите на таралежите"
Здравка Евтимова оцени финалистите в конкурса "Бодлите на таралежите"
Кметът на Париж ще се кандидатира за президент на Франция
Кметът на Париж ще се кандидатира за президент на Франция