НОВИНИ

Съпругите на моряците от "Царевна": Казаха, че са се евакуирали сами

топлофикация софия все спира парното заради очаквано застудяване
bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 14.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Съпругите на моряците от кораба "Царевна" говориха пред журналисти във Варна.

"Чухме се към обяд, оправяха им документите в полицията в Донецк, казаха, че са се евакуирали сами. Писнало им е да чакат, събрали са си куфарите 15 човека, слезли са от кораба, намерили са войниците от Донецката народна република, които владеят пристанището, и са помолили да бъдат евакуирани с тяхна помощ. Нямало е представители на военно разузнаване от българска страна, моряците не знаят оттук нататък кой ще ги поеме. Личните им телефони не са отнети. Не са били отвлечени и никой не се е качвал на кораба", заяви Севдалина Стоянова.

"Няколко члена на екипажа са слезли на собствена глава от кораба, войниците на Донецката народна република са им казали: "Знаем, че вашето правителство не ни харесва, но ние сме длъжни да ви помогнем, не можем да ви оставим тук, длъжни сме да ви съдействаме. Всичко са организирали те и първата им работа е била да снимат членовете на екипажа, за да можем ние - близките им, да видим, че са живи и здрави. До този момент мъжът ми не е споделил да са се свързали с българската държава. Казва, че постоянно са с охрана. Първо с войници от Донецката армия, след това с полицаи. Трябва да се направи вече някаква организация за прибиране. За момента нямат постоянна връзка, използваха интернета, който е в хотела", допълни Катерина Димова.

Работодателят на моряците от "Царевна": Очакваме ги в началото на следващата седмица

По думите ѝ са им дали хранителни продукти, днес са настанени в хотел, транспортът също е осигурен от Донецката армия.

"Казаха, че хотелът е много хубав, вече са спокойни, тежък е бил пътят дотам", каза още Севдалина Стоянова.

Представителите на Донецката армия са се извинили на моряците за причиненото неудобство. "Казали са им: "Извинявайте, че ви въвлякохме в това, но от 8 години сме много подтиснати", заяви Катерина Димова.

По думите ѝ, когато е протекла евакуацията, от армията са потърсили контакт с кораба и са предложили на другите да се евакуират, но те са отказали.

Съпругите допълват, че българските моряци чакат инструкции от българското външно министерство и в момента могат да се придвижват свободно. Изразиха надежда, че моряците ще намерят начин за постоянна комуникация.

Вчера 14 български и един украински моряк бяха изведени от кораба, който 49 дни беше блокиран на пристанището в Мариупол. Днес те все още са в Украйна, но на безопасно място. На кораба остават капитанът и четирима моряци.

Първи кадри на евакуираните български моряци: Добре сме, не се притеснявайте за нас!

До два дни се очаква евакуираните български моряци от кораба "Царевна" да се върнат в родината със самолет. Собственикът на компанията, която оперира кораба, отказа коментар за маршрута, по който ще се приберат моряците, с обяснението, че тази информация може да ги застраши. Той каза още, че евакуираните ще бъдат в пълна безопасност едва, когато напуснат Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов остава в Левски, но отсече: Или ще се работи по моя начин, или ставам рибар
Стоилов остава в Левски, но отсече: Или ще се работи по моя начин, или ставам рибар
Демонстрация на Българските и Нидерландските ВВС по охрана на въздушното пространство (ВИДЕО)
Демонстрация на Българските и Нидерландските ВВС по охрана на въздушното пространство (ВИДЕО)