НОВИНИ

Със Света литургия отбелязаха 130 години от полагането на основния камък на църквата "Свети Стефан" в Истанбул (СНИМКИ)

Александър Марков
от Александър Марков
10:58, 18.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

С Божествена света литургия бяха отбелязани 130 години от полагането на основния камък на църквата "Свети Стефан" в Истанбул.

Желязната църква събра за юбилея вицепрезидента Илияна Йотова, Вселенския патриарх Вартоломей, дипломати и представители на българската православна общност.

Желязната църква "Свети Стефан" се намира в истанбулския квартал "Фенер" на брега на Златния рог и през 2018 година беше изцяло реновирана, благодарение на съвместните усилия на българската и турската държава.

"Неслучайно тази църква - "Св. Стефан", я наричат майката на всички български църкви. Оттук тръгва най-новата ни българска история. И онова, което трябва да запомним, са думите на Стефан Богориди - най-големият благодетел и дарител, който казва, че този църковен храм, тази българска църква, трябва да се пази от българите. От българите в Истанбул и от техните синове", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

"Това не е единствената общност в чужбина, към която се отнасяме с недостатъчно внимание. Това не е само тук в Турция, особено в Албания, дори и в Сърбия, дори и в Косово. Наистина те заслужават много повече. Съжалявам, че през годините са били така забравени. Нямам обяснение защо", допълни министърът на културата Велислав Минеков.

"Това е топ 10 на нашата българската светиня "Свети Стефан". Ще бъде едно голямо престъпление за мен, ако не бъдем на посещение в нея, както и в другите наши църкви на територията на Одрин", каза още Кольо Манев, екскурзовод от Ямбол.

Вижте още в прякото включване на специалния ни пратеник Александър Марков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров и Донски класираха България за плейофите на Световна група I на Купа "Дейвис"
Лазаров и Донски класираха България за плейофите на Световна група I на Купа "Дейвис"
Левски и ЦСКА излизат във Вечното дерби
Левски и ЦСКА излизат във Вечното дерби