НОВИНИ

САЩ подкрепят независима проверка на изборите в Беларус

сащ подкрепят независима проверка изборите беларус
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:21, 31.08.2020
Чете се за: 00:41 мин.
САЩ

Съединените щати подкрепят призивите и усилията на международната общност за провеждане на независимо разследване на изборните нередности в Беларус, заяви прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани, предаде РИА Новости.

"Продължаваме да следим отблизо събитията в Беларус и подкрепяме международните усилия за независимо разследване на нередностите по време на изборите, както и нарушенията на човешките права, и репресиите над граждани от страна на правителството. Огромният брой граждани на Беларус, които протестират вече над 20 дни, ясно показва, че правителството вече не може да игнорира исканията на хората за демокрация", каза Макенани.

"Русия също трябва да уважава суверенитета на Беларус и правото на нейния народ да избира собствените си лидери свободно и честно", допълни говорителят на Белия дом.

Мащабните антиправителствени протести в Беларус започваха след президентските избори на 9 август, когато настоящият президент Лукашенко бе преизбран за шести мандат. Опозицията отхвърли резултата с твърдението, че е фалшифициран. В първите дни на протеста имаше и брутално полицейско насилие, бяха задържани над 6700 души, а стотици ранени, включително и над 130 полицаи. След прекомерната употреба на сила, обаче, полицията се отдръпна. Според данни на беларуските власти, трима души са загинали при сблъсъците

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО подкрепи отварянето на страните след карантината
СЗО подкрепи отварянето на страните след карантината
МФ очаква дефицит от 190 милиона лева на месечна база през август
МФ очаква дефицит от 190 милиона лева на месечна база през август