НОВИНИ

Съставът на МС, предложен от ГЕРБ, е неприемлив за нас, каза Денков

Николай Денков
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 18.03.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Предлаганият от ГЕРБ-СДС проектосъстав на Министерския съвет е неприемлив за ПП-ДБ, заяви премиерът в оставка Николай Денков на излизане от президентството.

"В пакет вървят както споразумението - текстът е ясен и конкретен, така и съставът на Министерския съвет. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано споразумението или не, до вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Ако трябва ще доуточним още текстовете и можем да погледнем състава на Министерския съвет. Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно. Сутринта това, което беше представено като проектосъстав, ние го виждаме за първи път, в този вид за нас е неприемливо. Тепърва ще обсъждаме и състава. След като приключат преговорите, когато има общо съгласие, тогава с Мария Габриел можем да ви кажем какво може да бъде прието от двете страни", каза Денков.

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Да получат мандата в президентството влязоха членовете на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, придружени от премиера в оставка Николай Денков и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Преговорният екип на ГЕРБ и представителите на ПП-ДБ дойдоха със закъснение в президентството.

От ГЕРБ-СДС номинираха пред президента официално Мария Габриел като кандидат за премиер.

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел заяви, че преговорите продължават още този следобед и че имат нужда от още 24 часа.

Малко преди 12.00 ч. източници на БНТ потвърдиха, че изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумение с ПП-ДБ. Условието за това е да бъде подписано и приложение 1 към него със състав на кабинета "Габриел".

Според предложения проектосъстав досегашният премиер Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха посредничка в телефонна измама, взела 26 000 лв. от жена в Хасково
Заловиха посредничка в телефонна измама, взела 26 000 лв. от жена в Хасково
Българският национален отбор по баскетбол за мъже бе избран за №1 на месец февруари
Българският национален отбор по баскетбол за мъже бе избран за №1 на месец февруари