НОВИНИ

Съюз на международните превозвачи: Ако се премахне биокомпонентата в горивата, бензинът ще падне с 10 ст.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 20.04.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Бизнес
Слушай новината

Превозвачите излизат на протест заради високите цени на горивата и разширяване на тол системата. Те искат временно премахване на биокомпонентата, която се слага в горивата, както намаляване на акциза на горивата.

"Наблюдаваме какво правят другите държави в ЕС и виждаме как навсякъде се предприемат пакети от мерки в защита на транспортния сектор, за да може цената на транспортната услуга да бъде балансирана и да не оказва влияние върху инфлационните процеси. Заради това предлагаме няколко неща. Едното е премахване на биокомпонентата, която се слага в горивата. Ако това стане, цената на бензина на бензинколонките ще падне с между 10 и 15 ст.", заяви в студиото на "Денят започва" Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Това е временна мярка за 6 месеца, за да може да се предотврати не само поскъпването на транспортната услуга, а да се спрат инфлационните процеси, каза още той.

Според него това е първата стъпка и е безболезнена. Става с промяна в законодателството, а не е необходимо разрешение от ЕС.

Превозвачите искат още намаление на акциза на горивата за период от 6 месеца. Арабаджиев заяви, че в редица държави е предприета такава мярка. За намаляване на акциза е необходима нотификация от ЕК, но дотогава превозвачите искат България да възстановява част от акциза на превозвачите, които зареждат в България.

От Съюза на превозвачите са притеснени също и за цената на петрола. Арабаджиев заяви, че петролът, който се внася у нас е от сорт Корал, който е с 35 долара по-евтин от сорта Брент.

"Следва, че не би трябвало цените на горивата да са такива, каквито са в момента", каза Арабаджиев.

Вижте във видеото още за исканията на превозвачите.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от спорт, повече от една игра. Феновете се обединиха в чест на Роналдо
Повече от спорт, повече от една игра. Феновете се обединиха в чест на Роналдо
Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Бензинът и дизелът са поскъпнали с около 20%
Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Бензинът и дизелът са поскъпнали с около 20%