НОВИНИ

Създава се координационен център "Пловдив - Украйна"

февруари пловдив отпадат част мерките ковид
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 01.03.2022
7591
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Създава се координационен център "Пловдив - Украйна" в града под тепетата. На откритата телефонна линия 032/605-550, която ще бъде денонощна, ще се събира информация за места за настаняване и възможност за работа на бежанци от Украйна от всички общини в областта, работодателите, БЧК в Пловдив и частни лица.

В МБАЛ "Пловдив" вече са осигурени 50 легла за възрастни и 10 за деца и бебета, като лечението им ще бъде напълно безплатно. Работодатели от "Тракия икономическа зона" са потвърдили, че имат готовност да настанят 100 души, както и да им помогнат да започнат работа.

Консулът ни в Одеса: 130 души пътуват за България, на границата в Молдова има огромни опашки

От бизнеса искат бързи промени в трудовото законодателство, които да позволят хора със статут на бежанци да започват работа в съкратени срокове. В момента процедурата по издаване на нужните документи отнема около три месеца.

От община Пловдив вече информираха, че бежанци ще могат да се настанят в Младежкия център, общежитията на Техническия университет в Пловдив, както и в дома за възрастни хора в града. От ВМЗ Сопот също изявиха готовност да наемат работници.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца дариха Лудогорец с мартеници
Деца дариха Лудогорец с мартеници
Беларус разполага допълнителни сили по границата си в Украйна
Беларус разполага допълнителни сили по границата си в Украйна