НОВИНИ

Консулът ни в Одеса: 130 души пътуват за България, на границата в Молдова има огромни опашки

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 01.03.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Двата автобуса с около 90 човека, които вчера тръгнаха от Одеса, вече са в Румъния. Към България с нашите сънародници пътува и генералният консул в Одеса Светослав Иванов.

"Българите в групата са 15%, другите са украински граждани и етнически българи. Имаше и колона от 10 автомобила. Около 130 човека тръгнахме. Преобладаващо са жени и деца", каза в "Денят започва" консулът.

"По най-бързия начин стигнахме в Молдова, там ни посрещна посланик Евгени Стойчев. Минахме бързо границата. Оттам през цяла Молдова. Много тежко пътуване. Бяхме страшно преуморени, снощи към 22.00 ч. стигнахме до Румъния. Посрещнаха ни колегите. Зад това прибиране стоят усилията на много хора от МВнР, така и на колегите от Молдова и Румъния", подчерта в Иванов.

И допълни, че всички хотели са пълни, но те имали запазени в пет хотела по една стая.

"В България има създадена организация. Хората ще бъдат транспортирани до Варна и оттам тези, които няма къде да останат, ще бъдат настанени в хотели", допълни генералният консул в Одеса.

"На границата в Молдова има огромни опашки от хора. Тъжна картина. Нашите автобуси предния ден са стояли 10 часа. В Румъния също е пълно с украински граждани", каза Иванов.

И добави, че при нужда в Украйна остават двамата почетни консули - Сергей Желев в Запорожието и Виктор Нотевски в Лвов. Според Иванов по-голяма част от нашите сънародници в Одеса са се евакуираха.

Гледайте още теми от "Денят започва"

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шаламанов: Нека ЕС да защити реда и мира в Европа като покаже и военен потенциал в подкрепа на Украйна
Шаламанов: Нека ЕС да защити реда и мира в Европа като покаже и военен потенциал в подкрепа на Украйна
Турция няма да допусне бойни кораби през Босфора и Дарданелите
Турция няма да допусне бойни кораби през Босфора и Дарданелите