НОВИНИ

Турция няма да допусне бойни кораби през Босфора и Дарданелите

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:04, 01.03.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Турция няма да допусне преминаването на бойни кораби през Босфора и Дарданелите - това съобщи външният министър на страната Мевлют Чавушоглу. По-късно новината беше потвърдена и от президента Ердоган, който предупреди страните с излаз на Черно море, а също и останалите, да не изпращат бойни кораби през турските протоци.

Анкара се позовава на конвенцията от Монтрьо и ще ограничи преминаването на бойни кораби през своите териториални води. Към момента не са отправяни искания за преминаване на военноморска техника.

Според Ройтерс обаче 4 руски кораба са в очакване на решението на Турция да ги допусне да преминат. В неделя турският президент Ердоган разкритикува действията на Русия в Украйна и за първи път използва думата "война".

"Ще се позовем на конвенцията от Монтрьо, за да ограничим морския трафик и да предотвратим допълнителна ескалация на конфликта. Както винаги сме казвали, ние зачитаме суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Намираме руската инвазия за неприемлива и приветстваме отказа на украинските управляващи и граждани да се предадат. Турция е изпълнила задълженията си към всички организации, в които членува, включително ООН и НАТО, и ще продължаваме да го правим. Няма да правим компромиси със своите национални интереси, но няма и да пренебрегваме задължението си да сме балансьор в региона и на глобално равнище. Ето защо няма да скъсаме отношения нито с Украйна, нито с Русия", заяви Реджеп Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Консулът ни в Одеса: 130 души пътуват за България, на границата в Молдова има огромни опашки
Консулът ни в Одеса: 130 души пътуват за България, на границата в Молдова има огромни опашки
Виктория Томова с категорична победа в Монтерей
Виктория Томова с категорична победа в Монтерей