НОВИНИ

Създават постоянна парламентарна комисия за контрол на еврофондовете

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
10:15, 29.09.2023
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
създават постоянна парламентарна комисия контрол еврофондовете
Снимка: БТА
Слушай новината

Парламентът реши да се създаде постоянна парламентарна комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове със 140 гласа "за", 37 "против" и 3-ма "въздържали се". Предложението беше внесено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Наложи се по време на дебатите председателстващият заседанието Росица Кирова да ги прекъсне и да помоли за по-приличен език от депутатите.

Кристиан Вигенин, БСП: "Надяваме се тази комисия да даде повече прозрачност, но не е това начинът. Защото тя ще управлява милиардите от ПВУ, но така както е формулирана, на практика ще управлява всички евросредства, тя създава възможности за злоупотреби."

Стою Стоев, ПП-ДБ: "Ние от ПП-ДБ ще подкрепим тази комисия. В момента съществува такава подкомисия, ние правим само това да увеличим административната тежест над НС. Това е безсмислено действие, но за да избегнем всякакви спекулации, ще подкрепим."

Костадин Костадинов, "Възраждане": "Ние няма да подкрепим това предложение. Жалка картинка е това, но това решение е безсмислено, това ще е 26-а комисия. Ако сега създаваме комисия за еврофондовете, след време ще я разделим на евро и фондове. Комисия за всеки един депутат. Това е абсурдно."

Радостин Василев, независим депутат: "Преди два дни Добрев и ГЕРБ направиха пресконференция за фирми, свързани с ПП за милиарди, това е международен скандал. Похарчените от ПП милиарди ще са малко в сравнение с парите, които ще се дадат за администрацията в тази комисия. По-правилното нещо е ГЕРБ да разглобят тази сглобка, те може да се окажат по-малки крадци от ПП-ДБ."

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС: "Г-н Василев, има по-притеснителни неща от тези, които изброихте. Като фирми в Люксембург. Как ви се струва това - с 1 милиард разкриваме 100 работни места. Този сектор е достатъчно привлекателен, за да финансира в него частният сектор."

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: "Това е най-големият проблем - правителството не успя да убеди, че работят за доброто на комплексите... преходът ще бъде справедлив само за едни хора. Колкото и да ни баламосва правителството и премиерът, ние имаме право да ги критикуваме."

Радостин Василев, независим депутат: "Това правителство знае само да краде, но падне ли, всички отиват в затвора."

Цончо Ганев, "Възраждане": "Най-нагло искате да откраднете милиард и половина и даже не искате да делите... Не става така. Вместо да откраднете милиард и половина, ще усвоите 500 млн., другите 500 милиона от кръга на Пеевски."

Станислав Балабанов, ИТН: "Отдавна сме ви казвали, че сте политически аматьори, защото решихте да крадете от крадците, а крадците викат: дръжте крадеца! Не може толкова лесно да откраднете парите от крадците. Така предложена, ние няма да подкрепим тази комисия, но ако случайно я изберете, помислете как да е разделена на паритетен принцип и наистина да има някакъв контрол над нея. Ако не го направите, ще вкараме предложение за промяна на правилника."

Корнелия Нинова, БСП: "Унизителен разговор. Дайте да върнем ГЕРБ, защото крадяли по-малко. Това чух. Това, което правят ПП-ДБ е благодарение на това, че ГЕРБ ги подкрепят. Да, сега е модерно да се бие по ПП-ДБ. Заслужавате си го. Но защо го позволявате? Колко закона приехте по ПВУ от онези 20? Значи не ви е приоритет. Но ви е приоритет да откраднете парите. Нека да си го кажем. ГЕРБ имат цел да убият ПП-ДБ. И да откраднат парите. Лъжат ви, мислят само как да откраднат парите и днес хората отново са на улицата. Всеки ден на власт е вреден, по-вреден и най-вреден за добруването на бг народ. Единственият извод - оставка."

Даниел Лорер, ПП-ДБ: "Колеги, какво правите от тази трибуна? Искат да изгоним и последните инвеститори от България?"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В гръцките области Тесалия и Евбея са паднали най-много валежи при двата циклона
В гръцките области Тесалия и Евбея са паднали най-много валежи при двата циклона
Путин поиска събиране на доброволци, които да се бият в Украйна
Путин поиска събиране на доброволци, които да се бият в Украйна